Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Μισό αιώνα ψαράς στη λίμνη Βόλβη!!!



Μισό αιώνα… ψαράς

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου ήρθε στο Ολοήμερο σχολείο ο κ. Πασχαλίδης Γιάννης. Ακολούθησε το επάγγελμα του ψαρά και εμείς του πήραμε συνέντευξη.
Παιδιά: Τι σας έκανε να γίνετε ψαράς;
Κ.Γιάννης:  Ο πατέρας μου ήταν ψαράς και πέθανε όταν ήμουν 13 χρονών. Από τότε ανέλαβα να θρέψω την οικογένεια. Ήμασταν 4 ορφανά και κάποιος έπρεπε να δουλέψει. Πήρα τα εργαλεία και τη βάρκα του πατέρα μου και ξεκίνησα.
Παιδιά: Κάνατε μόνο αυτή τη δουλειά;
Κ.Γιάννης:  Όχι! Τα καλοκαίρια πήγαινα στο θέρο για να βγάζω ένα μεροκάματο και παράλληλα πήγαινα και στη λίμνη.
 Παιδιά: Κρατήσατε ενθύμιο από τον πατέρα σας;
Κ.Γιάννης:  Τα εργαλεία χάλασαν με τα χρόνια. Το μόνο ενθύμιο είναι η μισοχαλασμένη βάρκα του πατέρα.
Παιδιά: Με ποια εργαλεία ψαρεύετε;
Κ.Γιάννης:  Ψαρεύω με δίχτυα και  με νταούλια. Το βράδυ απλώνω τα δίχτυα και τα νταούλια που είναι σα σακούλες και  πηγαίνω να δω αν πιάστηκαν ψάρια. Μετά τα ξεψαρίζω και τα πουλάω στο χωριό.
Παιδιά: Ποιο είναι το μεγαλύτερο ψάρι που πιάσατε;
Κ.Γιάννης:  Το μεγαλύτερο ψάρι που έπιασα ήταν ένας γουλιανός 26 κιλών!
Παιδιά:  Ποια ψάρια έχει η λίμνη Βόλβη;
Κ.Γιάννης:  Η λίμνη Βόλβη έχει πολλά ψάρια. Έχει γρίπους, χέλια, ασπρογρέβαδα, πρικιά, τούρνες, τσιρόνια, πεταλούδες, λιπαριά, ντερεμπαλίκια.
 Η πεταλούδα δε μεγαλώνει πολύ και γεννάει όλο θηλυκά ψάρια. Η λιπαριά είναι μοναδικό είδος. Βρίσκεται μόνο στη δική μας λίμνη και στην Ιταλία. Είναι αφρόψαρο αλλά το χειμώνα κατεβαίνει στον πάτο της λίμνης για να προστατευτεί από το κρύο.
 Η τούρνα όταν πάει να γεννήσει κάθεται ακίνητη και κολλάει πάνω της η βδέλλα στο λαιμό και μετά τη γέννα πεθαίνει γιατί της πίνει όλο το αίμα.
Τα ντερεμπαλίκια γεννάνε στο ποτάμι και όχι στη λίμνη.
Παιδιά: Έχουμε και χέλια στη λίμνη μας;
Κ.Γιάννης:  Βεβαίως έχουμε το ευρωπαϊκό χέλι, που όταν είναι η εποχή της αναπαραγωγής μεταναστεύουν στους Φυκιάδες, δηλαδή στη θάλασσα των Σαργασσών. Μετά τη γέννα πεθαίνουν… Το παράξενο είναι ότι γεννάνε χελάκια και όχι αυγά.
Παιδιά: Ποια πουλιά έχουμε στη λίμνη;
Κ.Γιάννης:  Υπάρχουν πελεκάνοι που ψαρεύουν στα ρηχά, κύκνοι, πρασινόκεφαλες  και χρυσοκέφαλες πάπιες, νταγκλίτσες, λούσκες, μαυρόκοτες, καραμπατάκια. Η νταγκλίτσα σκεπάζει τα αυγά της όταν γεννήσει για προστασία.
Παιδιά: Ευχαριστούμε πολύ κ. Γιάννη για τη συνέντευξη!
Κ.Γιάννης:  Εγώ σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να μιλήσω για τη δουλειά μου. Σας συμβουλεύω να αγαπάτε και να προστατεύετε τη λίμνη!