Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

ΕΠΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


Η Δ΄τάξη, με αφορμή το μάθημα της Ιστορίας μας παρουσίασε την εργασία της με θέμα << τα 7 θαύματα του κόσμου>>. Τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες μας μίλησαν με λίγα λόγια για το καθένα  από αυτά και στη συνέχεια μας έδειξαν τις ζωγραφιές που έκαναν και οι οποίες απεικόνιζαν τα 7 θαύματα του κόσμου.
Εσείς παιδιά θυμάστε ποια είναι αυτα; για να τα θυμηθούμε λοιπόν!
1) Η Πυραμίδα της Γκίζας
2)Οι κρεμαστοί κήποι της Βαβυλώνας
3) Ο φάρος της Αλεξάνδρειας
4) Ο Κολοσσός της Ρόδου
5) Ο ναός της Αρτέμιδος στην Έφεσο
6) Το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού
7) το Χρυσελεφάντινο άγαλμα του Ολυμπίου Διός
Από όλα τα παραπάνω μεγαλουργήματα - αρχιτεκτονικά θαύματα το μόνο που κατάφερε να διασωθεί μέχρι σήμερα είναι η πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο το οποίο ήταν και το παλαιότερο εκ των μνημείων. Το δημιούργημα με τη μικρότερη διάρκεια ζωής ήταν ο Κολοσσός της Ρόδου καθώς καταστράφηκε μόλις 58 χρόνια μετά την κατασκευή του εξαιτίας ενός καταστροφικού σεισμού που έπληξε το νησί εκείνη την περίοδο.


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ " ΠΕΛΙΤΙ" ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ


Την Παρασκευή το σχολείο μας επισκέφθηκαν εθελοντές από την ομάδα του Πελίτι. Η ομάδα αυτή αποτελείται απο εθελοντές οι οποίοι συλλέγουν από διάφορα μέρη της Ελλάδας σπόρους σπάνιων ποικιλιών.
Οι βασικοί στόχοι του "Πελίτι" είναι:
  • η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών,
  • η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος,
  • η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.
Το σήμα του "Πελίτι" είναι ένα δέντρο μια βελανιδιά. Πελίτ στα ποντιακά σημαίνει βελανιδιά.
Η επωνυμία "Πελίτι" είναι εμπνευσμένη από μια μεγάλη βελανιδιά που βρίσκεται στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου του νομού Δράμας.
 Στην αρχή ο υπεύθυνος μας μίλησε για τη δουλειά την οποία κάνουν αλλά και πόσο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε κάποιους σπόρους. Στη συνέχεια, ο καθένας μας φύτεψε σε ένα κυπελλάκι έναν δικό του σπόρο, τον οποίο πρέπει να τον φροντίζουμε για να μεγαλώσει.