Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Μεγάλη Σαρακοστή

  Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ή Σαρακοστή είναι χριστιανική χρονική περίοδος νηστείας.
 Είναι η αρχαιότερη από τις μεγάλες νηστείες της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
 Καθιερώθηκε τον 4ο αιώνα. Αρχικά διαρκούσε έξι βδομάδες ενώ μετά προστέθηκε και η  έβδομη βδομάδα . Ονομάζεται "Σαρακοστή" γιατί περιλαμβάνει σαράντα ημέρες νηστείας .Η ονομασία Τεσσαρακοστή κατ'αρχάς σήμαινε την τεσσαρακοστή ημέρα πριν το Πάσχα, γρήγορα όμως το όνομα δώθηκε σε όλη την περίοδο της νηστείας πριν το Πάσχα. Πολλοί εκλάμβαναν και τη Μεγάλη Εβδομάδα ως συμπεριλαμβανόμενη στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή, οπότε ο χρόνος των σαράντα ημερών διευρυνόταν.Ο χαρακτηρισμός "Μεγάλη" δε δίνεται για τη μεγάλη διάρκειά της, αλλά για τη σημασία της, σε ανάμνηση των Παθών του Χριστού.



Εκφράσεις: "Λείπει ο Μάρτης από τη Σαρακοστή"


   


                                            Χρύσα Κ.                                            

Μαραθώνιος Ανάγνωσης

Συμμετέχουμε κι εμείς στο Μαραθώνιο Ανάγνωσης.
Ομάδα μαθητών Στ'-Ε΄ Δημοτικού Ν.Απολλωνίας.
Η εμπειρία μας αξέχαστη.
Σας προτείνουμε να διαβάσετε τα παρακάτω βιβλία.
                                              Άλκη Ζέη      
   Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925, αλλά έζησε τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο. Ασχολήθηκε με το γράψιμο από  μικρή. Όταν ήταν μαθήτρια γυμνασίου, άρχισε να γράφει έργα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε ήταν  ο Κλούβιος. Αργότερα, συνέχισε το γράψιμο και δημοσίευσε σειρά στο περιοδικό Νεανική Φωνή. Στα ελληνικά γράμματα εμφανίστηκε το 1963 με το μυθιστόρημα "Το καπλάνι της βιτρίνας". Το1971 γράφει τον "Μεγάλο Περίπατο του Πέτρου" που αφορά  την κατοχή και την απελευθέρωση. Τα μυθιστορήματα δεν αποτελούν μια απλή καταγραφή ιστορικών γεγονότων αλλά είναι ζυμωμένα με τα αυτοβιογραφικά βιώματα των ηρώων της. Μαζί με τη Ζωρζ  Σαρή,καθιέρωσε ένα νέο στυλ στο νεανικό μυθιστόρημα,τόσο από άποψη του ζωντανού,αυτοβιογραφικού ύφους όσο και της εισαγωγής του πολιτικού κοινωνικού και ιστορικού στοιχείου στο είδος.Το 2010 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το σύνολο των έργων της.
                                         
Μυθιστορήματα                  
Κοντά στις Ράγες
Αρβυλάκια και Γόβες
Ο Mεγάλος Περίπατος του Πέτρου
Ο Ψεύτης Βοσκός
Μια Κυριακή του Απρίλη
Η μωβ Ομπρέλα
Η Aρραβωνιαστικά του Αχιλλέα
Η Κωνσταντίνα και οι Αράχνες
Το Kαπλάνι της Βιτρίνας
Ο Θείος Πλάτων

                                          Λίγα λόγια για τα έργα
Τις ράγιες που οδηγούν σε μια καινούρια ζωή κοιτάει κάθε μέρα από το παράθυρό της η δεκάχρονη Σάσα. Το Κουκούτσι, όπως τη φωνάζει ο πατέρας της, αναζητά απαντήσεις σε χιλιάδες ερωτήματα που ξεφυτρώνουν κάθε λίγο και λιγάκι σαν μανιταράκια στο κεφάλι της. Ποιος θα της λύσει τις απορίες.












Λίγο πριν από τον πόλεμο του 1940, κάπου στο Μαρούσι, ζει με τους γονείς της η Ελευθερία, ένα δεκάχρονο κορίτσι, που τα δίδυμα μικρότερα αδέρφια της φωνάζουν Λέτρω και όταν θυμώνουν μαζί της πλασμώδιο του Λαβεράν. Απεχθάνεται το νοικοκυριό και τις«γυναικείες» δουλειές, ενώ τρελαίνεται για ό,τι δεν εγκρίνει ο πατέρας της: Διαβάζει με μανία βιβλία, ανυπομονεί να δει θέατρο, ρίχνει κλεφτές ματιές στην εφημερίδα, εύχεται κάποτε να μοιάσει στην Αντιγόνη του Σοφοκλή.




Στο πάνω πάτωμα του σπιτιού τους ο κύριος Μαρσέλ, ένας Γάλλος που ζει μόνιμα στην Ελλάδα, έχει υπό την προστασία του τον ανιψιό του Μπενουά που γίνεται αχώριστος φίλος των παιδιών. Λιγοστά τα παιχνίδια τους: βόλοι, σβούρες, σκοινάκι, γιογιόκι ένα ζευγάρι πατίνια με καρουλάκια. Αστείρευτη η φαντασία τους: όλοι μαζί σκαρφίζονται χίλιες δυο ιστορίες που μαγεύουν και τους ίδιους. Και πόσα ακόμα θα σκέφτονταν να κάνουν εάν δεν τους εμπόδιζαν οι μεγάλοι…



Οι μεγάλοι και τα παιδιά. Δυο κόσμοι τόσο μακρινοί που όσα χρόνια κι αν περάσουν οι νόμοι τους και η γλώσσα τους δεν θα είναι ποτέ ίδια. Ο καθένας κουβαλάει τη δική του αλήθεια. Γι’ αυτό άλλωστε και πίσω από μια μωβ ομπρέλα μπορεί να κρύβονται πολλές!









 

Ένα βιβλίο για το δύσκολο θέμα των ναρκωτικών,το διαζύγιο,τη μετανάστευση αλλά και τα προβλήματα της εφηβείας.







Τις πληροφορίες έγραψε η μαθήτρια μας
               Χρύσα Κουτ. Τάξη Στ'