Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ζωγραφιές










ομαδική ζωγραφική από μαθητές Στ'

Η Ναυμαχία του Ναβαρίνου

Η Ναυμαχία στο Ναβαρίνο έγινε στις 20 Οκτωβρίου 1827
 κατά τη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης (1821-1832) στον κόλπο Ναβαρίνο, στη δυτική ακτή της χερσονήσου της Πελοποννήσου  στο Ιόνιο  Πέλαγος .
Η συνδυασμένη οθωμανική και αιγυπτιακή αρμάδα καταστράφηκε από τη συμμαχική βρετανική, γαλλική και ρωσική ναυτική δύναμη. Είναι η τελευταία σημαντική ναυμαχία στην ιστορία που διεξήχθη εξ ολοκλήρου με ιστιοφόρα σκάφη.
 Σε αυτή τη ναυμαχία τα πλοία των τριών ευρωπαϊκών δυνάμεων ήταν καλύτερα εξοπλισμένα  από αυτά των Αιγυπτίων και Οθωμανών αντιπάλων τους και τα πληρώματα τους καλύτερα εκπαιδευμένα, συμβάλλοντας έτσι στην ολοκληρωτική νίκη. Την 6 Σεπτεμβρίου συνέβη ναυτικό επεισόδιο μεταξύ βρετανικών και τουρκοαιγυπτιακών πλοίων Άστιγξ και Καρτερία όπου  κατέστρεψαν 6 μικρά τούρκικα σκάφη και 1 αλγερινό.


Μετά από αυτό, την 19 Σεπτεμβρίου, σημαντική μοίρα του τουρκοαιγυπτιακού στόλου παραβίασε την υπόσχεση και απέπλευσε από την Πύλο για να τιμωρήσει τα Βρετανικά πλοία. Ο ναύαρχος Κόδριγκτον ορμώμενος από τη Ζάκυνθο με δύο μόνο πλοία ανάγκασε την τουρκοαιγυπτιακή μοίρα να επιστρέψει στο λιμάνι  αλλά ο Ιμπραήμ έστειλε στρατό στην ξηρά όπου προέβη σε καταστροφες των καλλιεργειών ως αντίποινα. Ο Χάμιλτον δήλωσε ότιαν αφήσουμε τον Ιμπραήμ να παραμείνει στην Ελλάδα, το ένα τρίτο των κατοίκων θα λιμοκτονήσει. Οι τρεις επικεφαλής,αντιναύαρχος Κόδριγκτον υποναύαρχος Δεριγνύ και υποναύρχος Χέυδεν έκριναν ότι δεν πρέπει να παραμείνουν θεατές των βιαιοπραγιών των οθωμανών. Μετά αυτό οι ναύαρχοι συμφώνησαν ότι ο Ιμπραήμ παραβιάζει τις συμφωνίες και απαίτησαν από αυτόν να αποπλεύσουν τα πλοία του προς Αίγυπτο και Κωσταντινούπολη αλλιώς θα του επιτεθούν. Ο συμμαχικός στόλος εισήλθε στην Πύλο την 8 Οκτωβρίου και άρχισε να παίρνει θέσεις μάχης.  


              Χρύσα  Κ.