Πέμπτη, 14 Μαρτίου 2013

ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΑΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Η Καθαρά Δευτέρα είναι το τέλος των Απόκρεω και η πρώτη μέρα της Σαρακοστής.Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.Ο εορτασμός του καρναβαλιού κλείνει με τα κούλουμα και το πέταγμα του χαρταετού.Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος την Καθαρά Δευτέρα καθαρίζουν ό,τι απόμεινε από τα μη νηστίσιμα φαγητά της αποκριάς, διότι και τέτοιου είδους λιχουδιές γεύονται μερικοί, αντί για λαγάνες, χαλβά, ελιές που προτιμούν οι πιο πολλοί, σαν αποτοξίνωση από τα πλούσια φαγοπότια της αποκριάς.
Σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όπως π.χ. στην Ήπειρο, οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν' αστράψουν και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια.
Αντίθετα άλλοι βάφουν μαύρα τα πρόσωπά τους με καπνιά ή μπογιά παπουτσιών,
καθώς χορεύουν όλη την ημέρα σε υπαίθριες συγκεντρώσεις.
Απαραίτητο συμπλήρωμα της Καθαράς Δευτέρας αποτελεί το πέταγμα του χαρταετού, του αστεριού στα ψηλώματα. Τους χαρταετούς τους κατασκεύαζαν παλιά μόνοι τους με καλάμια και χαρτί. Ήθελαν μαστοριά στο ζύγισμα. Αν δεν τα κατάφερνες να τα ζυγιάσεις χαρταετό ψηλά δεν έβλεπες.
Με το χαρταετό πέταγαν μακριά κάθε έγνοια του χειμώνα, με τον ερχομό της άνοιξης.
 


ΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑΣ

Η Δ΄τάξη με αφορμή το μάθημα της Μελέτης Περιβάλλοντος, αποφάσισε να κάνει μια μικρή εξόρμηση στην παιδική χαρά του χωριού μας , με σκοπό να μελετήσει το οικοσύστημά της. Τα παιδιά λοιπόν, αφού χωρίστηκαν σε ομάδες,πήγάν σε διαφορετικά σημεία της παιδικήςχαράς για να τα μελετήσουν. Η μία ομάδα έψαχνε για έμβια πράγματα, η άλλη για άβια και η άλλη με ποιο τρόπο άνθρωπος επενέβη στο οικοσύστημα της παιδικής χαράς. Ήταν μια πολύ ευχάριστη εργασία για τα παιδιά, τα οποία γύρισαν χαρούμενα έχοντας συγκεντρώσεις τις πληροφορίες.
Εύη Καραθανάση, Δ ΄ταξη