Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ

Με αφορμή το μάθημα της ευέλικτης ζώνης, οι μαθητές της Δ΄τάξης επισκέφθηκαν ένα ελαιοτριβείο. Ο Νοέμβριος είναι ο μήνας που μαζεύουμε τις ελιές  και έτσι τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν πως φτιάχνεται το λάδι απο την ελιά. Αφού οι γεωργοί μαζέψουν τις ελιές, τις πηγαίνουν στο ελαιοτριβείο. Εκεί τις βάζουν σε ένα μηχάνημα το οποίο βγάζει τα φύλλα καιτις πλένουν. Μετά, τις βάζουν σε ζυγαριά όπου εκεί ζυγίζονται και στη συνέχεια μεταφέρονται σε ένα μηχάνημα το οποίο τις λιώνει και τις ζεσταίνει για περίπου μία ώρα. Το κουκούτσι δεν το πετάνε! Το συμπιέζουν και βγάζουν το αγουρέλαιο.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο θρεπτικό είναι το ελαιόλαδο! ο ευεργετικός του ρόλος είναι σημαντικός και δεν πρέπει να το παραλείπουμε από τη διατροφή μας!





ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ

Τα παιδιά των δύο τμημάτων της έκτης τάξης, επισκεφθήκαμε εχθές το εργαστήρι κεραμικής στον Σταυρό. Η εμπερία ήταν συναρπαστική αφού φτιάξαμε τα δικά μας κεραμικά. Ο κύριος Γιάννης, ο υπεύθυνος του εγραστηρίου, αφού μας υποδέχθηκε και μας είπε κάποια πράγματα για τη ιστορία της κεραμικής τέχνης. στη συνέχεια μας έδωσε οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουμε. Σαν πιο μεγάλα παιδιά μας είπε να κάνουμε κάτι λίγο πιο δύσκολο. Κάναμε μικρές μολυβοθήκες. Αφού μας έδειξε βήμα- βήμα τι πρέπει να κάνουμε, αφήσαμε την φαντασία μας ελεύθερη και φτιάξαμε πολύ όμορφα πράγματα. Δεν καταλάβαμε πως πέρασε η ώρα! Θέλαμε να κάτσουμε κι άλλο αλλά δυστυχώς δεν γινόταν..... Παρακαλέσαμε όμως τις κυρίες μας να πάμε ξανά και να φτιάξουμε κι άλλα πράγματα.