Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Τα λουτρά της Ν .Απολλωνίας!!!

                                                Προτάσεις για απόδραση
Πανοραμική άποψη ,υπέροχο τοπίο


Ένας μικρός οικισμός λίγα χιλιόμετρα έξω από το μεγάλο αστικό κέντρο της θεσσαλονίκης,έχοντας την ομορφιά της λίμνης Βόλβης από τη μία,τις θεραυπευτικές ιδιότητες των θερμών πηγών από την άλλη,το βουνό και την καθαρή ατμόσφαιρα της εξοχής,προσφέρουν στους επισκέπτες και στους λυόμενους ,τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης,ξεκούρασης και απόλαυσης.


Σε απόσταση 50 χλμ. ανατολικά από την Θεσσαλονίκη στην εθνική οδό προς Καβάλα, βρίσκονται τα λουτρά της Νέας Απολλωνίας. Η λουτρόπολη ανακαινίσθηκε και διαθέτει σύγχρονες μονάδες υδροθεραπείας. Οι ανασκαφές στην ευρύτερη περιοχή αποκαλύπτουν μακεδονική πόλη που χτίστηκε πιθανώς την εποχή του Περδίκκα Β (5ος π.Χ.) μετά την ένωση των παραλιακών οικισμών της περιοχής από τον φόβο των επιδρομών του Αθηναϊκού στόλου. Η πόλη αυτή αναπτύχθηκε ιδιαίτερα την εποχή του Μ. Αλεξάνδρου και κατοικήθηκε έως τους Βυζαντινούς χρόνους.
Μπορείς να δεις το : 
 Ιαματικό λουτρό,του 16ου αιώνα.Εξαιρετικό δείγμα του είδους,εντυπωσιακό σε μέγεθος και  πολύ προσεγμένη αρχιτεκτονική.Μόλις 2 χιλ. από το χώρο των λουτρών.


Το Υδροθεραπευτήριο

Οι πηγές των ιαματικών υδάτων του Δήμου Απολλωνίας,βάση των χημικών αναλύσεων κατατάσσονται στις θειούχες αλκαλικές με θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 43οC-58oC
Ενδείκνυνται στις ακόλουθες παθήσεις:

  Ρευματισμοί


- Ισχιαλγίες

- Οσφυαλγίες

- Επικονδυλίτιδες

- Παθήσεις κινητικού συστήματος

- Αυχενικό σύνδρομο

- Οστεοπόρωση

- Ημικρανίες


- Δερματολογικές παθήσεις (εκζέματα - ψωριάσεις - εξανθήματα - αλλεργικές δερματίτιδες)


- Γυναικολογικές παθήσεις


- Παθήσεις της ουροδόχου κύστης.


- Γενική αναζωογόνηση του οργανισμού

Εισπνεοθεραπευτήριο
Εισπνεοθεραπευτήριο
Στις εγκαταστάσεις των λουτρών του Δήμου Απολλωνίας λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο εισπνοθεραυτήριο. Υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη ειδικού επιστημονικού προσωπικού,οι εισπνοές είναι  η πλέον κατάλληλη θεραπεία για παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως:
  • Ρινίτιδες
  • Ιγμορίτιδες
  • Φαρυγγίτιδες-λαρρυγγίτιδες
  • Αλεργικό άσθμα
  • Πνευμονοπάθειες Χρόνιες
  • Επικονδυλίτιδες
                            Άννα- Μαρία Χ.Τάξη Στ

Μια συνταγή της γιαγιάς που σε ξετρελαίνει!!

¨                                       
                                        Μπουμπάρι 
 Μια συνταγή του χωριού μας που θα σας ξετρελάνει ,την έκανε η γιαγιά μου!!
Μερίδες 5-6
Χρόνος προετοιμασίας 1 ώρα

Υλικά
1 παχύ έντερο(μπουμπάρι)1 συκωταριά

1 κούπα λάδι
2 κρεμμύδια
1/2 κιλό κιμά
1 κονσέρβα ντοματίνια
1/3 κούπα ρύζι καρολίνα ,1 κιλό πατάτες κομμένες
 σε τέταρτα, αλάτι,πιπέρι,άνηθο

Εκτέλεση
Πλύνε καλά το έντερο ,ξέπλυνε το με λίγο ξύδι.Ζεμάτισε τη συκωταριά και ψιλόκοψε τη.Βάλε το λάδι και σωτάρισε τα κρεμμύδια,τη συκωταριά και τον κιμά.Πρόσθεσε την ντομάτα αφήσε τη λίγο στη φωτιά και κατεβάσε τη.Ρίξε έπειτα κι ανακάτεψε τον άνηθο,το ρύζι,αλάτι,πιπέρι.Γέμισε το έντερο,προσοχή μη το παραγεμίσεις.Στο ταψί του φούρνου αράδιασε το έντερο σε σχήμα σπιράλ,τοποθέτησε τριγύρω τις πατάτες. Το μυστικό  είναι να τρυπήσεις το έντερο για να μη σκάσει,περίχυσε με λάδι και νερό
 Ψήσιμο στους 170ο C 1 ,30' σκέπασε με αλουμινόχαρτο να μη σου ξεραθεί .
Συνόδεψε με μαρουλοσαλάτα.
              Γιώργος Ασεμής  Τάξη Στ

Λαοί του κόσμου

                                                                 Λαοί του κόσμου
Αβοριγίνες εννοούνται οι αυτόχθονες λαοί ενός τόπου.Ο όρος "Αβοριγίνες", με κεφαλαίο "Α", (στα Αγγλικά "Aborigines") στη σύγχρονη βιβλιογραφία εφαρμόζεται κυρίως για τους αυτόχθονες κατοίκους της Αυστραλίας.
Στον Καναδά, ο νομικός όρος "Αβοριγίνες", χρησιμοποιείται για να περιγράψει το σύνολο των 3 αυτόχθονων φυλών της περιοχής, τους Ινουίτ, Μετίς και τα «Πρώτα Έθνη» (αναφέρονται στο σύνταγμα ως «Ινδιάνοι»). Ο όρος εισήχθει το 1982 (Section Thirty-five of the Constitution Act, 1982).
Καταγωγή
Αβορίγινες είναι οι τοπικοί κάτοικοι της Αυστραλίας που ήρθαν πιθανά από την Ασία τουλάχιστον πριν 30.000 έτη.
Στα τέλη του 18ου αιώνα υπήρχαν 500 - 600 διαφορετικές φυλές με διαφορετικές διαλέκτους, από τις οποίες 50 έχουν εξαφανιστεί.
Οι Αβοριγίνες αποδεκατίστηκαν απο λευκούς επιδρομείς-αποίκους
Θρησκεία
 θρησκευόμενος λαός,πράγμα που εκφράζεται όχι μόνο στους μύθους και στις τελετές ,αλλά σε όλες τις πτυχές της κοινωνίας τους.Γι αυτούς ,όλος ο Κόσμος,η Γη ,οι άνθρωποι,τα ζώα και τα φυτά,δημιουργήθηκαν από τα πρωταρχικά πνεύματα,τους πρωταρχικούς θεούς,οι οποίοι υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα.Η τελετουργική διαδικασία παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική και καθημερινή ζωή των Αβορίγινων. Οι τελετές τους αναπαριστούν γεγονότα της Dreamtime τα ταξίδια των θεών, μύθοι που τους αφορούν, δράσεις και κινήσεις τους συνοδευμένες από τα κατάλληλα τραγούδια και τους χορούς, συνθέτουν μια κλασική τελετή οποιουδήποτε τύπου: μύησης, εορταστική, επικήδεια.
Τέχνη
 Στην Βόρεια Αυστραλία η τέχνη των Αβορίγινων περιλαμβάνει γλυπτική, τοιχογραφία, ζωγραφική στους φλοιούς των δέντρων και βραχογραφία. Ακόμη, κατασκευάζουν καλάθια, κομπολόγια κ.α.
                        Μουσική
Η μουσική θεωρείται ότι αποτελεί μία "γέφυρα" ανάμεσα σε αυτούς και στους προγόνους, τους ήρωες, τη Γη, τα ζώα που ζουν σε αυτήν, και φυσικά τους Θεούς τους. Επίσης η επίκληση για βροχή, μία θεραπευτική τελετουργία, κ.λπ., συνοδεύεται από μουσική και χορούς.
                  Γιάννης Καρ. τάξη Στ 


Τσερόκι είναι φυλή ιθαγενών της Αμερικής που είναι εγκαταστημένοι στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Μάγια είναι ένας λαός Ινδιάνων της Κεντρικής Αμερικής, Καταλαμβάνει μια συνεχή έκταση στο νότιο Μεξικό, στη Γουατεμάλα και στο βόρειο Μπελίζ και μιλά διάφορες γλώσσες της γλωσσικής οικογένειας των Μάγια. Οι αρχαιολόγοι και οι ερευνητές των Μάγια διαίρεσαν τις περιοχές που ζούσαν οι λαοί των Μάγια σε 3 ζώνες- βόρεια, κεντρική, νότια. Η γεωγραφική, αυτή, διαίρεση συμπίπτει και με τη γλωσσική διαίρεση.
Πριν από τη κατάκτηση του Μεξικού από τους Ισπανούς οι Μάγια είχαν αναπτύξει τον λαμπρότερο πολιτισμό του Δυτικού Ημισφαιρίου. Ασκούσαν τη γεωργία, έκτιζαν πέτρινα σπίτια και πυραμιδοειδείς ναούς, κατεργάζονταν το χαλκό και το χρυσό, γνώριζαν την υφαντουργία και χρησιμοποιούσαν μια μορφή ιερογλυφικής γραφής. Οι ρίζες του πολιτισμού των Μάγια φτάνουν πολύ πίσω στην προϊστορία, πέρα από το 2000 π.Χ. όπου αντιστοιχεί η Αρχαϊκή περίοδος. Μετά αρχίζει η Προκλασική περίοδος που χρονολογείται από το 2000 π.Χ. 250 μ.Χ. Ακολουθεί η Κλασική περίοδος μέχρι το 1000 μ.Χ. Τέλος από το 1000-1540 χρονολογείται η Μετακλασική περίοδος.

Τα κέντρα των μεγάλων πόλεων τους περιλάμβαναν μια ορθογώνια πλατεία που περιβαλλόταν από τις τρεις ή τέσσερις πλευρές της από τεχνητούς λόφους ή εξέδρες. Πολλές φορές αυτές οι πλατείες ήταν χτισμένες σε τεχνητά επίπεδα αναχώματα. Στην επίπεδη επιφάνεια των ψηλών πυραμίδων χτίζονταν ναοί. Στις πλατείες υπήρχαν και χαμηλές πυραμίδες που χρησίμευαν για βάσεις ανακτόρων με πολλά δωμάτια που ανήκαν, κυρίως, σε αριστοκράτες. Τα μικρά κέντρα αποτελούνταν από μια πλατεία, τα μεγάλα, όμως, είχαν αρκετές που κάλυπταν τεράστιες εκτάσεις. Ένα άλλο χαρακτηριστικό των πόλεων ήταν το γήπεδο όπου παίζονταν το πολύ διαδεδομένο παιχνίδι της μπάλας.

Τα αρχαιολογικά μνημεία που διασώθηκαν μέχρι τις μέρες μας, μας επιτρέπουν να βγάλουμε το συμπέρασμα ότι ο πολιτισμός τους έφτανε στο επίπεδο των περισσότερο γνωστών πολιτισμών της αρχαιότητας, της Ελλάδας, Αιγύπτου, Ινδίας κ.ά. Ανάπτυξαν σημαντικά την αρχιτεκτονική τους, δείγματα της οποίας έχουμε αρκετά. Έφτιαξαν πυραμίδες, ναούς, άλλα κτίρια που στολίστηκαν με αξιοθαύμαστα κομψά σχέδια, γλυπτά και ζωγραφιστά. Όπως όλες οι φυλές της Αμερικής, έτσι και οι Μάγια χτυπήθηκαν σκληρά απ' τους Ισπανούς κατακτητές και σιγά - σιγά άρχισαν να εξαφανίζονται.

Το μυστήριο της καταγωγής της φυλής των Μάγια στηρίζεται ως ένα μεγάλο βαθμό στο γεγονός πως ο πολιτισμός τους είχε ξεπεράσει κατά πολύ το μέσο πολιτιστικό επίπεδο πολλών άλλων αρχαίων λαών του πλανήτη μας, εξαιρώντας βέβαια τον Ελληνικό πολιτισμό, κάτι που αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό μυστήριο εάν λάβουμε υπ’ όψιν μας το γεγονός ότι στον κόλπο του Γιουκατάν, δηλαδή εκεί που μεγαλούργησε ο λαός των Μάγια, το Ελληνικό στοιχείο είναι απολύτως εμφανές στις μεγαλοπρεπείς κατασκευές τους, αλλά ακόμα και σε πολλά στοιχεία της γλώσσας.


Ωστόσο όμως ως λαός έμοιαζε σα να μην ακολουθούσε το κοινό εξελικτικό ρυθμό της Γης. Οι ερευνητές του διαστήματος έχουν αποδείξει πως σε κανένα από τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος δεν υπήρχε εξελιγμένος πολιτισμός (πλυν του Άρη) που σε γενικές γραμμές ερευνάται συνεχώς λόγω του ότι κάποια σημεία της επιφάνειας του, έδειξαν ύποπτα στοιχεία ύπαρξης ζωής και πιθανότατα πολιτισμού.

Στο αστρικό ημερολόγιο των Μάγια υπάρχουν πολλές μαρτυρίες και (προφητείες) που ορίζουν κάποιες παραμέτρους της ζωής μας στο εγγύς μέλλον. Αυτές οι προφητείες ξεκίνησαν με αναφορές του πριν, του μεσαίωνα και του τώρα.
Το (τώρα) είναι και το ζητούμενο διότι ακόμα και αν λάβουμε την προφητεία ως ένα κακόγουστο αστείο, ή μία γελοία σύμπτωση, ή και μία καλοστημένη φάρσα, το γεγονός είναι πως ταυτίζεται απόλυτα και με την σύγχρονη επιστήμη. Ημερολόγιο και ερευνητές, NASA, αστρονόμοι και λοιποί του χώρου αυτού, όλοι περιμένουν το 2012 το μήνα Δεκέμβριο, να συμβεί κάτι. Κάτι πολύ σοβαρό.


Οι Μάγια μας είπαν ακριβώς το ίδιο προ αμνημονεύτων χρόνων και μάλιστα χωρίς να έχουν την τεχνολογία και την τεχνογνωσία που έχουμε εμείς σήμερα. Η μήπως την είχαν και μάλιστα σε βαθμό που εμείς αδυνατούμε σήμερα να κατανοήσουμε, και ίσως να αποδεχτούμε.
  Αθανασία -Ραφαηλία  μαθήτριες Στ


Το λεξικό μας!!!

Συσκευές:Σύνολο επιμέρους οργάνων ή και εξαρτημάτων,που συνδέονται και συνδυάζονται μεταξύ τους,ώστε να επιτελούν συγκεκριμένη μηχανική λειτουργία.
Συσκευαστήριο ,ο τόπος όπου γίνονται οι συσκευές.
Εκφράσεις, Οι περισσότερες συσκευές συνοδεύονται από εγχειρίδιο με οδηγίες χρήσης.
      Αθανασία, Ραφαηλία Τάξη Στ