Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

                Ευχαριστούμε πολύ την Γ' Δημοτικού που μας αφιερώνει τις καινούριες της εργασίες  στα πλαίσια του μαθήματος της Μελέτης.                      


              Η Επεξεργασία του μαλλιού

Σύμφωνα με το λεξικό, μαλλί είναι το μαλακό τρίχωμα που έχουν τα πρόβατα.Με το μαλλί φτιάχνουμε μάλλινα και πλεκτά.Παλιά για να φτιάξουν από το μαλλί νήματα ήταν δύσκολη δουλειά για τις γυναίκες Ξεκινούσαν με το κούρεμα των προβάτων (από 4 μηνών και πάνω),το πλύσιμο του μαλλιού,το χτένισμα,το γνέσιμο με τη ρόκα για να γίνει νήμα,το βάψιμο αφού το μαλλί ήταν άσπρο ή μαύρο για να καταλήξει  στον αργαλειό όπου με σαΐτα και υφάδι και άλλες βελόνες ύφαιναν κουβέρτες,ρούχα και άλλα αξεσουάρ (κασκόλ,σκούφο,γάντια).Παλιά οι γιαγιάδες έλεγαν πριν    ξεκινήσουν τα παραμύθια :Κόκκινη κλωστή δεμένη στην ανέμη τυλιγμένη  δωσ΄ της κλότσο να γυρίσει παραμύθι  να  αρχινίσει.Σήμερα το μαλλί πηγαίνει στα εργοστάσια, στα κλωστοϋφαντουργεία  από εκεί γίνεται νήμα σε κουβάρια και μετά πηγαίνει στις βιοτεχνίες όπου καταλήγει σε ρούχα και άλλα είδη.



        Πως από την αγελάδα φτιάχνουμε δερμάτινο παπούτσι

Ο κτηνοτρόφος πάει την αγελάδα στο σφαγείο,εκεί αφού σφάξουν προσεκτικά το ζώο θα το γδάρουν προσεκτικά για να μη  τραυματίσουν το δέρμα και αχρηστευθεί η αξία του προορισμού του.Το δέρμα το παίρνει ο τομαράς ο οποίος αλατίζει και το ξεραίνει για να μη σαπίσει.Το δέρμα καταλήγει στο βυρσοδεψείο για να κατεργαστεί πρέπει να αφαιρεθεί το λίπος και να μείνει το δέρμα .Κατόπιν το δέρμα βυθίζεται σε γαλάκτωμα από ασβέστη για τρεις μέρες και με την ειδική ξύστρα γίνεται η απόξεση προκειμένου να αφαιρεθούν τα υπολείμματα της σάρκας του τριχώματος.Στη συνέχεια λιαίνεται με ελαφρόπετρα και λευκαίνεται με σκόνη κιμωλίας.Σιδερώνεται και βάφεται σε διάφορα χρώματα .Οι βιομηχανίες υποδημάτων αγοράζουν το δέρμα και με τη βοήθεια των σχεδιαστών σχεδιάζουν το μοντέλο του παπουτσιού.Στη συνέχεια κόβεται το πατρόν του παπουτσιού και ράβεται στις ειδικές μηχανές. Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν  περισσότερα από 180 διαφορετικά είδη μηχανών για την κατασκευή των παπουτσιών.


              Παναγιώτα   και   Φωτεινή-Γεωργία Γ' τάξη

Εξέλιξη Συσκευών

                           Τηλέφωνο
Τηλέφωνο αντίκα
Το τηλέφωνο εφερεύθηκε από τον Αμερικανό φυσικό Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ στις 7 Μαρτίου 1876.Το τηλέφωνο αρχικά περιλάμβανε ελαστική μεμβράνη από σίδηρο ,που βρισκόταν μπροστά από ένα σιδηρομαγνητικό  πυρήνα ,τυλιγμένο με μονωμένο αγωγό.Ένα καλώδιο σύνεδεε τη συσκευή με μια άλλη όμοια.Στη συσκευή του Μπελ η φωνή έπεφτε πάνω στη μεμβράνη και την έκανε να πάλλεται.Ο Μπελ αυτή τη συσκευή την δημιούργησε κάνοντας πειράματα με τον βοηθό του ThomasWatson παρατήρησε πως ένα έλασμα από ατσάλι όταν δονείτε από διάφορους ήχους επηρέαζε το ρεύμα ενός ηλεκτρομαγνητή.Τη βασική μονάδα εφεύρεσης του Μπελ αποτελούσαν μια συσκευή αποστολής σημάτων (πομπός) ,μια συσκευή λήψης σημάτων (δέκτης) και  ένα ενιαίο  καλώδιο που τις συνέδεε.Ο πομπός. και ο δέκτης ήταν ίδιοι κάθε ένας περιείχε ένα εύκαμπτο μεταλλικό διάφραγμα και ένα πεταλοειδή μαγνήτη με μια σπείρα καλωδίων.Στο ακουστικό του σύγχρονου τηλεφώνου ο πεταλοειδής μαγνήτης αντικαταστάθηκε από έναν επίπεδο μαγνήτη και το μαγνητικό πεδίο που ενεργεί στο διάφραγμα έχει γίνει εντονότερο.Ο πoμπός αποτελείται από μια διατρυπημένη σχάρα.Στο κέντρο του διαφράγματος υπάρχει ένας μικρός θόλος που διαμορφώνει μια περίφραξη που περιέχει κόκκους άνθρακα.Τα ηχητικά κύματα που περνούν μέσω της σχάρας αναγκάζουν το θόλο να κινείται μέσα κι έξω.Όταν το διάφραγμα πιέζει προς ταμέσα το θόλο ,οι κόκκοι συμπυκνώνονται δημιουργώντας μια αύξηση στη ροή του ρεύματος.
Οι πρώτες προσπάθειες για να γίνουν τα σταθερά ασύρματα  έγιναν το 1973 ,ο Μάρτιν Κούπερ εφεύρε το πρώτο κινητό με βάρος 900 γρ.και ύψος 25 εκ.το πρώτο αυτοματοποιημένο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας λειτούργησε στις αρχές της δεκαετίας του 80 στη Σκανδιναβία.Τα κινητά έγιναν μικρότερα χωρούσαν στη παλάμη.Αργότερα παρείχαν κι άλλες ευκολίες όπως την αποστολή μηνυμάτων και τη λήψη φωτογραφιών. Στις αρχές του 21ου ήρθαν τα κινητά τρίτης γενιάς με απεριόριστες δυνατότητες πολυμέσων

                             Γιάννης Δρ.-Δημήτρης Γιαν.


                   Το υβριδικό αυτοκίνητο


Το υβριδικό αυτοκίνητο
σίγουρα βοηθάει το περιβάλλον
Στο μέλλον θα υπάρχει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο το οποίο θα χρησιμοποιεί την ηλεκτρική ενέργεια που αποθηκεύεται σε επαναφορτιζόμενες συστοιχίες συσσωρευτών.Τα  ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν ηλεκτρικούς κινητήρες αντι των μηχανών εσωτερικής καύσης.Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν και τα δυο λέγονται υβριδικά.Τα υβριδικά αυτοκίνητα χρησιμοποιούν δυο ή περισσότερες τεχνολογίες προκειμένου να επιτύχει την κίνηση του.Οι τεχολογίες αυτές περιλαμβάνουν συνήθως τον κλασικό κινητήρα εσωτερικής καύσης και μια πιο ήπια  προς το περιβάλλον τεχνολογία,συνήθως ηλεκτρικό κινητήρα,ή εναλλακτικά πνευματικό κινητήρα,βιοκαύσιμο,φυσικό αέριο κ. α..Τα υβριδικά αυτοκίνητα είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον από αυτά που χρησιμοποιούν αποκλειστικά για την κίνηση τους πετρέλαιο ή βενζίνη ως καύσιμο.
                           Το ψυγείο
 Παλιά τα ψυγεία ήταν ξύλινα,είχαν ένα δοχείο από λαμαρίνα όπου τοποθετούσαν τον πάγο σε μορφή παγοκολώνας.Αργότερα η τεχνολογία αναπτύχθηκε και άρχισε να γίνεται μεταφορά του πάγου με το κάρο και κατόπιν με την τρίκυκλη μηχανή του. Το 1931 ο Αμερικανός χημικός τόμας Νίτζλι ανακάλυψε το φρέον και φτιάχτηκε το πρώτο ηλεκτρικό ψυγείο Το τελευταίο ξύλινο ψυγείο λειτούργησε μέχρι το 1966.Επειδή το φρεον αποδείχτηκε ότι προκαλεί την τρύπα του όζοντος απαγορεύτηκε.Η αρχή των σημερινών ψυγείων εμφανίστηκε το 1890 στις Η.Π.Α. ,σήμερα στηρίζονται στη συμπίωση του αέρα σε υγρό κάτι το οποίο προκαλεί απορρόφηση της θερμότητας.Λόγω αυτής της απορρόφησης μετατρέπεται και πάλι σε υγρό.Το ψυγείο του μέλλοντος ξεχάστε  όλα όσα γνωρίζετε σχετικά με τα ψυγεία όπως: τα ράφια,τις πόρτες ,τις ψύξεις δεν χρειάζεστε τίποτα από αυτά.Το μόνο απαραίτητο ένα πράσινο τζέλ.
                                                                                   Ραφαηλία-Αθανασία
Ψυγείο πάγος
                                         
                                     
                      Υπολογιστής                                                                                                   

Ο πρώτος υπολογιστής
στο Εθνικό Μουσείο Αγγλίας
    Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι μια μηχανή κατασκευής  κυρίως από ψηφιακά ηλεκτρονικά κυκλώματα και δευτερεύοντα από ηλεκτρικά και μηχανικά συστήματα και έχει ως σκοπό να επεργάζεται πληροφορίες. Ο ηλεκτρονικός υπολογιστής είναι ένα αυτοματοποιημένο, ηλεκτρικό, ψηφιακό επαναπρογραμματιζόμενο σύστημα γενικής χρήσης.Η αρχική μορφή του υλικού των υπολογιστών συσκευών ήταν ,πιθανότητα κάποιος ράβδος με εγκοπές.Γύρω στο 2200 π.χ. οι αρχαίοι  βαβυλώνιοι είχαν αναπτύξει  πολύ το εμπόριο και χρειαζόταν  κάτι να τους βοηθάει στους υπολογισμούς τους . Υπάρχει  ένα ρητό που λέει "Η ανάγκη είναι η μητέρα της δημιουργίας". Αυτή η ανάγκη  τους οδήγησε στο να δημιουργήσουν τον πρώτο υπολογιστή. το επίσημο όνομα του υπολογιστή είναι Άβακας. Τον  Άβακα  τον βελτίωσαν οι κινέζοι και  του έδωσαν την μορφή που έχει σήμερα.                                                                                                                                                              
Υπολογιστής παλάμης

                             Χρύσα κ.







                   Tηλεόραση


Τηλεόραση του μέλλοντος
   Τηλεόραση είναι η συσκευή που προβάλλει εικόνες και ήχους σε μακρινές αποστάσεις με τη βοήθεια ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
  Οι πρώτες επιτυχείς τηλεοπτικές μεταδόσεις έγιναν από τον Τζων Λότζι Μπαίρντ, μεταξύ 1928-1935 στη Μ. Βρετανία, χρησιμοποιώντας τους πομπούς μεσαίων κυμάτων του BBC.
   Στο σύστημα αυτό οι εικόνες αποτελούνταν μόνο απο 30 γραμμές και δεν μπορούσαν να αναπαραχθούν οι μικρές λεπτομέρειες.Το 1940,τη χρονιά που ξέσπασε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος,οι τακτικές τηλεοπτικές   εκπομπές διακόπηκαν.Μετά τον πόλεμο ξαναρχίζουν οι μεταδόσεις αλλά είναι λιγότερες.Το 1946 οι πωλήσεις ανέβηκαν κατακόρυφα στις Η.Π.Α..Μετά ακολουθεί η έγχρωμη  τηλεόραση.Στούντιο έγχρωμης τηλεόρασης και φώτα που κρέμονται από το ταβάνι για να υπάρχει χώρος να κινηθεί το συνεργείο..Στις 23 Φεβρουαρίου 1966 ξεκινάει στην Ελλάδα η τηλεοπτική περιπέτεια,ασπρόμαυρη στην αρχή και με μικρή εμβέλεια. Το1980 το 98% των νοικοκυριών διαθέτει τηλεόραση στην Αμερική.Από το 1988 ξεκινά η αναμετάδοση των πρώτων δορυφορικών καναλιών.Είναι η εποχή που οι ταράτσες γεμίζουν με τις κομψές κεραίες UHF .Τέλος το 1994 εμφανίζεται το πρώτο συνδρομητικό κανάλι,το Filmnet που προσφέρει εμπορικές ταινίες και
ζωντανούς αγώνες ποδοσφαίρου.Στα σπίτια προτιμάμε τηλεοράσεις πλάσμα και home cinema για τέλειο αποτέλεσμα σε ήχο και εικόνα.
Τηλεόραση αντίκα

                                           Κώστας Γκ.