Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Παραξενιές

                       
                                                                                                                                 ... ο εγκέφαλος του ανθρώπου έχει δισεκατομμύρια νεύρα;

... ο άνθρωπος έχει όσα κόκαλα έχει ένα άλογο;

... ο συνεχής θόρυβος μπορεί να βλάψει την ακοή ; Εργάτες διαφόρων εργοστασίων, που εργάζονται με μεγάλα μηχανήματα, εάν δεν προστατεύουν τα αυτιά τους, μπορεί κάποτε να χάσουν την ακοή τους!

... καθημερινά παράγεις 1 λίτρο σάλιο; Συνολικά στην ζωή σου παράγεις περίπου 25.000 λίτρα ! (Η αγελάδα παράγει μέχρι και 60 λίτρα την ημέρα!!!)

... η επιφάνεια του λεπτού εντέρου καλύπτει περίπου 10 τετραγωνικά μέτρα; Αυτό είναι όσο 5 φορές η επιφάνεια που καλύπτει το σώμα σου!

... η καρδία σου κτυπά πιο γρήγορα όταν είσαι ενθουσιασμένος ή θυμωμένος; Ακόμα και μετά το φαγητό η καρδία σου κτυπά πιο γρήγορα επειδή τρέχει περισσότερο αίμα στο σώμα σου για να πάρει τις ουσίες από το φαγητό σου εκεί που πρέπει!

... ο μεγαλύτερος σου μυς είναι αυτός του γλουτού σου;

... όταν φταρνίζεσαι, ο αέρας βγαίνει από την μύτη σου με περισσότερα από 160 χιλιόμετρα ανά ώρα;

... όταν ήσουν βρέφος, είχες μόνο 1 λίτρο αίμα (όσο χωράει σ' ένα μπουκάλι γάλα); Όταν θα μεγαλώσεις θα έχεις περίπου 5-6 λίτρα αίματος!

... σε όλο σου το σώμα έχεις 2-3 εκατομμύρια τρίχες; Μόνο στις παλάμες των χεριών, στις φτέρνες των ποδιών και στα χείλη σου δεν έχεις καθόλου!

... τριμμένο μήλο και τριμμένο κρεμμύδι έχουν την ίδια γεύση όταν κλείσεις την μύτη σου όταν τα τρως; Η μύτη σου δεν σε βοηθά μόνο στο να μυρίζεσαι αλλά και στο να γεύεσαι!

... ένα κομμάτι δέρματος στο μέγεθος ενός κέρματος περιέχει περίπου 3 εκατομμύρια κύτταρα, 1 μέτρο αιμοφόρα αγγεία, 80 πόρους και 35 νεύρα;

... κάθε δακτυλικό αποτύπωμα σου είναι μοναδικό; Ακόμα και τα αποτυπώματα των 10 σου δακτύλων είναι διαφορετικά μεταξύ τους!

... το λεπτό και παχύ έντερο ενός ενήλικα, έχουν μαζί μήκος περίπου 8 μέτρων;

... κάθε λεπτό αναπνέουμε περίπου 10-15 φορές και παίρνουμε 5-7 λίτρα αέρα; Την ημέρα αναπνέουμε δηλαδή περίπου 7 000-10 000 λίτρα αέρα!

... κοκκινίζουμε όταν ντρεπόμαστε ή όταν είμαστε ενθουσιασμένοι, επειδή φουσκώνουν τα αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα στο πρόσωπο μας και γεμίζουν με περισσότερο αίμα; Αυτό συμβαίνει κυρίως στο πρόσωπο και τον λαιμό!

... στο σώμα σου έχεις 206 κόκαλα όπου το πιο μικρό είναι ένα που βρίσκεται στο αυτί σου και το πιο μεγάλο είναι αυτό του μηρού σου;


                                                                                                          ΧΡΥΣΑ Κ.

Όξινη βροχή

          '' Οι περισσότεροι ακούμε <<όξινη βροχή>> και νομίζουμε ότι ξέρουμε τι είναι! Όταν όμως μας ρωτήσουνε τι είναι, δεν ξέρουμε ποια είναι η απάντηση, ή τουλάχιστον δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε. Εμείς στο μάθημα της Φυσικής, με τη βοήθεια της δασκάλας μας, το ανακαλύψαμε,το εξηγήσαμε και γι' αυτό σκέφτηκα να το αναφέρω και σε εσάς! ''

   Όξινη βροχή ονομάζεται το φαινόμενο των ασυνήθιστα όξινων μετεωρολογικών κατακρημνισμάτων, όπως π.χ. βροχή, χαλάζι, χιόνι, ομίχλη, πάχνη, ακόμη και ξηρή σκόνη. Η λέξη   «ασυνήθιστα» χρησιμοποιείται, γιατί συνήθως και η γήινη βροχή έχει όξινο ''χαρακτήρα''. Είναι ένας όρος ετυμολογικά που αναφέρεται σε όξινο περιεχόμενο της βροχής . Αν  το αποσταγμένο νερό, έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα διαλύει διοξείδιο του άνθρακα , που είναι από τα φυσικά συστατικά της ατμόσφαιρας της Γης, με αποτέλεσμα το σχηματισμό ανθρακικό οξύ.
   H όξινη βροχή επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα κυρίως σε οικοσυστήματα (σκοτώνοντας διάφορες μορφές ζωής), καλλιέργειες, πολιτιστικά μνημεία , αλλά και στα οικιστικά οικοσυστήματα, διαβρώνοντας ιστορικά μνημεία, προκαλώντας ζημίες σε κτίρια και οχήματα, ωστόσο και την ανθρώπινη υγεία.
   Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει αυτό το φαινόμενο και έχουν ανακαλύψει ότι είναι ακόμη ένας ''φόβος'' καρκίνου .

                                                                                              Αθανασία Γ. Στ Τάξη