Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

ΤΑ ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ-ΦΛΩΡΑΣ ΒΓΟΝΤΖΑ . Μια όμορφη περιπέτεια που διαβάστηκε και αγαπήθηκε από εκατοντάδες παιδιά. Μια μεγάλη πολιτεία και πέντε παιδιά με τους γονείς τους… Ο καλός εφευρέτης Τρεμολίνος και ο πανούργος Γιούχταλος, που κλέβει τον ύπνο των παιδιών… Ο αστέρας Μέλινορ και το θαυματουργό φως του… Θα καταφέρουν άραγε τα παιδιά να νικήσουν τον Γιούχταλό; Θα κατορθώσει ο Τρεμολίνος να ανάψει με τη βοήθεια των παιδιών τα φαναράκια των Χριστουγέννων; Ένα συναρπαστικό παραμύθι για την αγάπη, την καλόκαρδη παιδικότητα και την οικογενειακή θαλπωρή των Χριστουγέννων. Ένα παιδικό βιβλίο γραμμένο και πλούσια ζωγραφισμένο από τη Φλώρα Βγόντζα.

ΓΙΟΡΤΗ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ



Την Παρασκευή στις 16/11 ετοιμάσαμε μία μικρή γιορτή για να τιμήσουμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Την γιορτή την ανέλαβαν οι μαθητές της Ε΄τάξης μαζί με τον δάσκαλό τους, κύριο Φώτη. Η γιορτή ήταν πολύ όμορφη γιατί τα παιδιά παρουσίασαν με πολύ απλά λόγια τι συνέβη εκείνη την περίοδο.
Ας δούυμε όμως με λίγα λόγια τι συνέβη κατά τη διάρκεια της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.Η Ελλάδα βρισκόταν από τις 21 Απριλίου του 1967 υπό τη δικτατορική διακυβέρνηση του στρατού, ενός καθεστώτος που είχε καταργήσει τις ατομικές ελευθερίες, είχε διαλύσει τα πολιτικά κόμματα και είχε εξορίσει, φυλακίσει και βασανίσει πολιτικούς και πολίτες με κριτήριο τις πολιτικές τους πεποιθήσεις.τις 14 Νοεμβρίου 1973 φοιτητές του Πολυτεχνείου αποφάσισαν αποχή από τα μαθήματα και άρχισαν διαδηλώσεις εναντίον του στρατιωτικού καθεστώτος. Καθώς οι αρχές παρακολουθούσαν αμέτοχες, οι φοιτητές  οχυρώθηκαν μέσα στο κτίριο της σχολής επί της οδού Πατησίων και ξεκίνησαν τη λειτουργία του ανεξάρτητου ραδιοφωνικού σταθμού του Πολυτεχνείου. Ο πομπός κατασκευάστηκε μέσα σε λίγες ώρες στα εργαστήρια της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών από τον Γιώργο Κυρλάκη. Το, πλέον ιστορικό, μήνυμά τους ήταν: «Εδώ Πολυτεχνείο! Λαέ της Ελλάδας το Πολυτεχνείο είναι σημαιοφόρος του αγώνα μας, του αγώνα σας, του κοινού αγώνα μας ενάντια στη δικτατορία και για την Δημοκρατία».
Στις 3 π.μ. της 17ης Νοεμβρίου αποφασίζεται από την μεταβατική κυβέρνηση η επέμβαση του στρατού και ένα από τα τρία άρματα μάχης που είχαν παραταχθεί έξω από τη σχολή, γκρεμίζει την κεντρική πύλη. Όπως φαίνεται και στο ιστορικό φιλμ που τράβηξε παράνομα Ολλανδός δημοσιογράφος, το άρμα μάχης έριξε την σιδερένια πύλη τη στιγμή που επάνω βρίσκονταν ακόμα φοιτητές. Ο σταθμός του Πολυτεχνείου έκανε εκκλήσεις στους στρατιώτες να αψηφήσουν τις εντολές των ανωτέρων τους και στη συνέχεια ο εκφωνητής απήγγειλε τον Εθνικό μας Ύμνο.  Η πτώση της πύλης ακολουθήθηκε από την είσοδο μιας μονάδας ενόπλων στρατιωτών των που οδήγησαν τους φοιτητές έξω από το Πολυτεχνείο.Οι αστυνομικές δυνάμεις που περιμένουν στα δυο πεζοδρόμια της Στουρνάρα επιτίθενται στους φοιτητές, την έξοδο των οποίων αποφασίζουν να περιφρουρήσουν κάποιοι από τους στρατιώτες, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις επενέβησαν και εναντίον των αστυνομικών που βιαιοπραγούσαν στους φοιτητές. Πολλοί φοιτητές βρίσκουν καταφύγιο σε γειτονικές πολυκατοικίες. Ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας ανοίγουν πυρ από γειτονικές ταράτσες. Οι εκφωνητές του σταθμου του Πολυτεχνείου παρέμειναν στο πόστο τους και συνέχισαν να εκπέμπουν το ιστορικό μήνυμα για 40 λεπτά μετά την έξοδο, οπότε συνελήφθησαν.Κατά τη δίκη των υπευθύνων της χούντας υπήρξαν μαρτυρίες για τον θάνατο πολλών πολιτών κατά τη διάρκεια της εξέγερσης. Τέλος χιλιάδες σύμφωνα με εκτιμήσεις ήταν οι τραυματίες πολίτες.