Σάββατο, 28 Απριλίου 2012

Λόρδος Βύρων

                                                

Ο Λόρδος Βύρων γγεννήθηκε στο Λονδίνο στις 22 Ιανουαρίου 1788 και ήταν γιος του πλοιάρχου του αγγλικού Βασιλικού Ναυτικού, Τζον Μπάιρον, και της δεύτερης συζύγου του, Κατερίνας. Ανήκε σε αριστοκρατική οικογένεια, εκ της μητέρας του, το γένος Γκόρντον, που ήταν απόγονος του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου του 3ου, πλην, όμως, όταν γεννήθηκε οι γονείς του είχαν ήδη χωρίσει. Ο μεν πατέρας του είχε διαφύγει στη Γαλλία λόγω χρεών, η δε μητέρα του ξόδεψε μεγάλο μέρος της δικής της περιουσίας για την αποπληρωμή των χρεών. Ο Λόρδος Βύρων γεννήθηκε χωλός (στη δεξιά κνήμη) και τα πρώτα χρόνια διέμενε με την μητέρα του στην περιοχή Άλμπερτ, μάλλον φτωχικά, όπου και έμαθε και τα πρώτα του γράμματα. Στις 19 Μαΐου του 1798 πέθανε ένας θείος του, από τη μητέρα του, ο οποίος του κληροδότησε όλη την περιουσία και τον τίτλο του 9ου Λόρδου της οικογένειας. Έτσι, η ζωή του από τότε άλλαξε. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, αποκτώντας πολύ καλή μόρφωση. Ήταν χαρακτήρας ανήσυχος, παρορμητικός και τυχοδιωκτικός. Έτσι, ξεκίνησε περιοδείες και περιπλανήσεις στη νότια Ευρώπη (Πορτογαλία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία).
Απεβίωσε στις 19 Απριλίου του 1824 ύστερα από πυρετό. Το πένθος για τον θάνατό του ήταν γενικό και ο Διονύσιος Σολωμός συνέθεσε μακρά ωδή στη μνήμη του. Η καρδιά του ενταφιάστηκε στο Μεσολόγγι. Προς εκδήλωση του πένθους στο Μεσολόγγι ρίχτηκαν 37 κανονιοβολισμοί από την ανατολή του ηλίου και μία κάθε λεπτό.  

                                                                 Ραφαηλία Κ. ΣΤ'

                                                                            

Η Πασχαλιά

                                                              Η Πασχαλιά
  Μερικά λουλούδια του Πάσχα είναι οι παπαρούνες τα κρινάκια και το ποιο γνωστό η πασχαλιά
   Η Πασχαλιά.
 Πριν τη σταύρωση του Χριστού υπήρχε ένα δέντρο που δεν έβγαζε άνθη παρα μόνο κάτι μικρά πράσινα φύλλα. Τη μέρα που σταυρώνανε τον Ιησού όλα άλλαξαν.  Η Παναγία στεναχωρημένη για το χαμό του γιού της πήγε και ακούμπησε πάνω στο κορμό του δέντρου. Το δέντρο καταλαβαίνοντας το δράμα της έριξε τα φύλλα του και έκανε ένα μαλακό στρώμα για να ξεκουραστεί.Όταν ξύπνησε η Παναγία είδε τι είχε κάνει το δέντρο και το ευλόγησε να βγάλει άνθη.

                                                                              Γεωργία Τ.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΟΛΩΜΟΥ

                                                            Το Μουσείο του Σολωμού.

    Αυτό το μουσείο είναι αφιερωμένο στον Έλληνα ποιητή   Διονύσιο  Σολωμό, ο οποίος είναι διάσημος σε όλη την Ελλάδα, γιατί έγραψε τον Εθνικό ύμνο.
Το μουσείο στεγάζεται στην οδό Αρσενίου στο σπίτι στο οποίο έζησε για πολλά χρόνια ανάμεσα στο 1798 και 1857 ο ποιητής και στο οποίο τελικά πέθανε.
Στο εσωτερικό του υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα, χειρόγραφα, έπιπλα, φωτογραφίες και ιστορικό υλικό από την ζωή και τα έργα του.
Επιπλέον υπάρχει το γραφείο του ποιητή και η βιβλιοθήκη όπου υπάρχουν παλιές εκδόσεις του “Ύμνου εις την Ελευθερία” εκτός από τα πολυάριθμα βιβλία του ποιητή.
Αυτό το σπίτι που σήμερα είναι η έδρα του μουσείου στο παρελθόν, καταστράφηκε από βομβαρδισμούς κατά την διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου και μετά ανακαινίσθηκε.                                          Ραφαηλία Κ.-Αθανασία Γ. ΣΤ΄ τάξη
                                            Τα δέκα πιο επικίνδυνα ζώα

                     

.
 

Τα 10 πιο επικίνδυνα ζώα


Κουνούπι1. ΚΟΥΝΟΥΠΙ
Το κουνούπι είναι δίπτερο έντομο με 3.500 περίπου είδη στον κόσμο και τρέφεται με νέκταρ και γύρη από διάφορα λουλούδια. Τα θηλυκά κουνούπια χρειάζονται αίμα για να μπορούν να κάνουν αυγά, γι’ αυτό και τσιμπάνε. Τα κουνούπια ερεθίζονται με τη θερμότητα του σώματος και την υγρασία του αέρα. Παρά το μέγεθός του, προκαλεί περίπου δύο (2!) εκατομμύρια θανάτους το χρόνο, εξαιτίας των παρασίτων που κουβαλάει, μεταδίδοντας έτσι ασθένειες, όπως η ελονοσία.
 
 
Κόμπρα2. ΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΟΜΠΡΑ
Η ασιατική κόμπρα ζει σε θερμές χώρες, όπως η Ασία και η Αφρική. Το σώμα της φτάνει περίπου τα δύο μέτρα σε μήκος και τρώει, σαύρες, ποντίκια, βατράχους, σκουλήκια και μικρά θηλαστικά που κυνηγούν κυρίως τη νύχτα. Στο μπροστινό μέρος του στόματός της έεκτοξεύει  δηλιτήριο από τα  δύο ιοβόλα άγκιστρα και από εκεί το δηλητήριό της, όταν νοιώθει ότι απειλείται και θέλει να αμυνθεί. Το δηλητήριό της είναι ιδιαίτερα νευροτοξικό και συνήθως με ένα τσίμπημα σκοτώνει το θύμα της. Παράγεται από σιελογόνους αδένες που βρίσκονται πίσω από τα μάτια και αποτελείται κυρίως από πρωτεΐνες. Η ασιατική κόμπρα δεν είναι το πιο δηλητηριώδεις φίδι αλλά το πιο θανατηφόρο, λόγω της ποσότητας του δηλητηρίου που κατέχει. Τα είδη της κόμπρας είναι 12: τα κυριότερα είναι η νάγια, η μελανόλευκη και η βασιλική. Το σώμα της είναι σχεδόν κυλινδρικό και σκεπάζεται με φολίδες, ενώ το κεφάλι της είναι πολύ μικρό, έχει σχήμα τετραγώνου και έχει επίσης φολίδες. Επίσης, το ίδιο φίδι χρησιμοποίησε η Κλεοπάτρα για να δώσει τέλος στη ζωή της.

Τσούχτρα3. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΗ ΤΣΟΥΧΤΡΑ

Η αυστραλιανή τσούχτρα έχει σχήμα σαλατιέρας. Έχει 60 πλοκάμια μερικών μέτρων, τα οποία έχουν 5 χιλιάδες κελιά το καθένα με τοξίνη που μπορεί να σκοτώσει έως 60 ανθρώπους σταματώντας την καρδιά ή τους πνεύμονες. Επίσης, η μέδουσα κολυμπάει με τρεις έως τέσσερις κόμβους που σημαίνει 1,5 με 2 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.  Γι’ αυτό το λόγο, είναι ένας μεγάλος φόβος για τους κολυμβητές αφού εκτός από θάνατο μπορούν να προκαλέσουν βασανιστικό πόνο τρώγοντας αργά – αργά το δέρμα.


Καρχαρίας4. ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΣΠΡΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ
Ο λευκός καρχαρίας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό ψάρι του κόσμου. Βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων, ζυγίζει μέχρι 2.240 κιλά και διαθέτει 3 χιλιάδες δόντια. Στο 95% των περιπτώσεων, οι καρχαρίες δαγκώνουν μια φορά μόνο το θύμα, γεγονός που υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται για συστηματικό κυνήγι. Η μυρωδιά του αίματος τον εξιτάρει, τον πιάνει αμόκ και επιτίθεται σε οτιδήποτε κινείται. Τα  κρούσματα στην Αυστραλία φτάνουν 50-100 κατά μέσο όρο το χρόνο και από αυτά τα δέκα είναι θανατηφόρα. Το πιο σημαντικό είναι να μην πανικοβληθεί το θύμα και αν τραυματιστεί απλός να πιέσει την πληγεί για να να σταματήσει την ροή του αίματος.


Λιοντάρι5. ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟ ΛΙΟΝΤΑΡΙ

Το αφρικανικό λιοντάρι είναι ο τέλειος κυνηγός. Ανήκει στην οικογένεια των αιλουροειδών και ζει συνήθως σε σαβάνες και γρασιδότοπους. Έχει τεράστια και δυνατά δόντια που θρυμματίζουν και τα πιο σκληρά κόκαλα, ταχύτητα αστραπής και κοφτερά νύχια ώστε να σκοτώνει πιο εύκολα τη λεία του. Το αρσενικό λιοντάρι ζυγίζει περίπου 250 κιλά, ξεχωρίζει οπτικά από την χαίτη του και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο αιλουροειδές μετά την τίγρη. Τα λιοντάρια στην φύση ζουν περίπου 10-14 χρόνια, ενώ στην αιχμαλωσία ζουν πάνω από 20 χρόνια. Τα θηλυκά συνήθων κυνηγούν μαζί σε ομάδες. Τα λιοντάρια είναι κυρίαρχα αρπακτικά, παρόλο που τρώνε και θνησιμαία αν τους δοθεί η ευκαιρία. Ενώ συνήθως δεν κυνηγούν ανθρώπους επιλεκτικά, έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις λιονταριών που αναζητούσαν ανθρώπινα θηράματα.
 
 
 
Κροκόδειλος6. ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΝΟΣ ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΣ
Ο αυστραλιανός κροκόδειλος ανήκει στην τάξη των μεγάλων ερπετών. Έχει το ισχυρότερο δάγκωμα στη φύση και είναι ο μεγαλύτερος παράκτιος κίνδυνος της Αυστραλίας, αφού μένει ακίνητος για ώρες σαν κούτσουρο που επιπλέει, ώστε να δελεάσει το θύμα του και περιμένει περαστικούς. Την κατάλληλη στιγμή εκτινάσσεται και προτού να προλάβει να αντιδράσει το θύμα, το αρπάζει και το κάνει μια χαψιά. Ο κροκόδειλος  μπορεί να φτάσει  έως και 10 μέτρα.

7. ΕΛΕΦΑΝΤΑΣ

ΕλέφανταςΟ άγριος ελέφαντας είναι ένα τεράστιο εξαγριωμένο ζώο. Ανήκει στην οικογένεια των θηλαστικών και είναι το μεγαλύτερο ζώο εδάφους ζωντανό σήμερα. Θεωρείται πολύ επικίνδυνο, αφού κάθε χρόνο τουλάχιστον 500 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από επίθεση ελεφάντων. Ζυγίζει σχεδόν 6 τόνους, το μήκος του φτάνει τα 7,5 μέτρα –μαζί με την προβοσκίδα, ενώ το ύψος του φτάνει τα 3,30 μέτρα. Το χρώμα του είναι σκούρο ή ανοιχτό γκρίζο. Έχει μεγάλο κεφάλι με τεράστια αυτιά που σκεπάζουν τους ώμους και χρησιμεύουν για να κάνουν αέρα  και να διώχνουν τα ενοχλητικά έντομα. Το επάνω χείλος του επιμηκύνεται και σχηματίζει την προβοσκίδα που στο άκρο της έχει ρουθούνια και δύο χείλη. Στην επάνω σιαγόνα έχει μόνο δύο δόντια, τους γνωστούς χαυλιόδοντες. Κάθε χαυλιόδοντας ζυγίζει 30-45 κιλά στα αρσενικά και περίπου 10 κιλά στα θηλυκά.Ο ελέφαντας έχει ανεπτυγμένη όσφρηση και αφή αλλά πολύ αδύνατη όραση.
Καθημερινά διασχίζει μεγάλες αποστάσεις προς αναζήτηση της τροφής. Ένας ελέφαντας ζει περίπου 70 χρόνια.
 
Πολική αρκούδα8. ΠΟΛΙΚΗ ΑΡΚΟΥΔΑ
Είναι μια μεγάλη αρκούδα που ζει στις Αρκτικές περιοχές. Όρθια ξεπερνά τα 3 μέτρα ύψος και θεωρείται ένα από τα δύο μεγαλύτερα σαρκοβόρα του πλανήτη. Οι αρσενικές ζυγίζουν πάνω από 750 κιλά, ενώ οι θηλυκές περίπου 250. Η γούνα της και το παχύ στρώμα λίπους την προστατεύουν από το κρύο, ενώ το άσπρο τρίχωμά της την κάνει δυσδιάκριτη στους εχθρούς της. Κυνηγάει στην ξηρά, στον πάγο αλλά και μέσα στο νερό και μπορεί να καταβροχθίσει 20 κιλά φαγητό σε μια ώρα. Τρέφεται κυρίως με φώκιες και ζει το πολύ 40 χρόνια.
 
Βούβαλος9. ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΟΣ ΒΟΥΒΑΛΟΣ
 Ο Αφρικανικός βούβαλος είναι ένα πολύ δυνατό πλάσμα. Έχει ύψος πάνω από 1,5 μέτρο, μήκος 3,4 μέτρα και ζυγίζει σχεδόν 1 τόνο! Το χρώμα του είναι μαύρο ή σκούρο καφέ και τα κέρατά του σχηματίζουν μισοφέγγαρο, αλλά τα μεγέθη τους ποικίλλουν. Οι βούβαλοι εξασκούνται μεταξύ τους με παιχνίδι ή πραγματικούς καυγάδες, πλησιάζοντας και χαμηλώνοντας τα κέρατα. Όταν όμως νιώθει ότι απειλείται, καλεί συναγερμό και όλη η αγέλη κατευθύνεται πάνω στον εχθρό.
 
Δηλητηριώδες βάτραχος

10. ΒΑΤΡΑΧΟΣ - ΔΗΛΗΤΗΡΙΩΔΗΣ ΒΕΛΟΣ

Ζει στην Κεντρική και Νότια Αμερική και ανήκει στο γένος δενδροβάτης. Σε αντίθεση με τους κοινούς βατράχους, είναι ενεργός κατά τη διάρκεια της ημέρας και τα χρώματά του είναι πολύ έντονα. Το μέγεθός του είναι πολύ μικρό, λιγότερο από 1,5 εκατοστό και ζυγίζει περίπου 2 γραμμάρια.
Αποκαλείται «βέλος» επειδή, προκειμένου να προστατευτεί από τα αρπακτικά, το δέρμα της πλάτης του εκκρίνει μια νευροτοξίνη, την οποία εκτινάσσει σε  ποσότητα αρκετή για να σκοτώσει 10 ανθρόπους.


Χρύσα Κ. 

μουσείο πειραμάτων: 6 οικολογικά διακοσμητικά για το δωμάτιό μου!

μουσείο πειραμάτων: 6 οικολογικά διακοσμητικά για το δωμάτιό μου!: Η οικολογική συνείδηση είναι στάση ζωής, γι΄αυτό ας τη διδάξουμε στα παιδιά μέσα από το παιχνίδι! Διακοσμούμε το δωμάτιό μας ανακυκλώνοντα...