Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Η γυναικεία ομορφιά άλλοτε και τώρα

Σύμφωνα με έρευνες το  πέρασμα της γυναικείας εμφάνισης αλλάζει  ανα δεκαετίες.Άλλοτε είναι οι ξανθιές ,άλλοτε είναι οι μελαχρινές.Παλιότερα για να θεωρηθεί μια γυναίκα ωραία έπρεπε να έχει έντονες καμπύλες,λεπτή μέση,να είναι πάντα καλοχτενισμένη και βαμμένη από το πρωί ως λίγο προτού κοιμηθεί.Σήμερα τα πράγματα είναι αλλιώς.Οι τέλειες αναλογίες πρέπει να χωράνε στο πακέτο 90-60-90 το ύψος να ξεκινάει από το 1,75μ.Στις μέρες μας,πολλές γυναίκες πιστεύουν πως για να είναι όμορφες,θα πρέπει να είναι λεπτές.Αυτό το γεγονός δημιουργεί σοβαρά προβλήματα όπως νευρική ανορεξία και άλλα νοσήματα.
                          Αθανασία,Ραφαηλία


Η γυναίκα κατά την κλασσική αρχαιότητα θεωρείτε βιολογικά και ψυχολογικά πλάσμα που δεν είχε την ικανότητα να ελέγξει τον εαυτό της και να αντισταθεί σε εξωτερικά ερεθίσματα,ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται και τα συναισθήματα.Στον Ιππόλυτο του Ευριπίδη,για παράδειγμα η γυναίκα παρουσιάζεται λιγότερο ανθεκτική στις επιδράσεις της Αφροδίτης.Όμως τη πληρέστερη συζήτηση για τη γυναικεία φύση την παρουσίασε ο Αριστοτέλης,ο οποίος πίστευε ότι στη γυναικεία ψυχή είναι :¨"παρούσα η λειτουργία σκέψης αλλά αδρανής".Στα Νικομάχεια Ήθη ,μάλιστα πρότεινε ότι εξαιτίας της ηθικής της αδυναμίας έπρεπε να παντρεύεται σε νεαρή ηλικία και να κλείνετε στο σπίτι.Τώρα η γυναίκα έχει αλλάξει αρκετά,είναι πιο μοντέρνα,προσέχει την εμφάνιση της.
                               
                       Χρύσα,Γεωργία
                    
Κατά τον 16ο αιώνα η γυναικεία ενδυμασία ήταν πλούσια με καλυμμένο μπούστο,φουσκωμένα μανίκια,κορσέδες,καλυμμένο λαιμό και αρκετά μεγάλες φούστες.Τα μαλλιά έπρεπε να είναι φανταχτερά έτσι κατσάρωναν τα μαλλιά με καυτές τσιμπίδες και τα τύλιγαν με μαξιλαράκια στην κορυφή και την κάθε πλευρά του κεφαλιού.Επίσης φορούσαν μεγάλα και φανταχτερά καπέλα.

Κατά τον 18ο αιώνα τα ρούχα έγιναν πιο ανοιχτά,το ντεκολτέ έγινε κυκλικό,τα μανίκια πολύ πιο φουσσκωτά και η μέση πιο στενή.Τα μαλλιά τα κατσάρωναν και τα έκαναν μπούκλες.Συχνά πρόσθεταν ψεύτικα μαλλιά για να αυξήσουν τον όγκο,πρόσθεταν επίσης πολλά κοσμήματα,τιάρες και είχαν πολύ φανταχτερά μαλλιά.


Κατά τον 19ο αιώνα τα ρούχα έγιναν πιο λητά χωρίς πολλά στολίδια.Σε κάθε δεκαετία οι συνήθειες άλλαζαν μέχρι σήμερα.

1920
Στην εποχή της τζάζ προτιμούσαν το λιγνό,κομψό αγορίστικο κορμί χωρίς μέση και μαλλιά α-λα-γκαρσόν.Τα μαλλιά τα είχαν μπομπέ(κομμένα κοντά)ή α-λα-γκαρσόν (κομμένα κολλητά στο κεφάλι σε σκάλες).Συχνά κατσάρωναν τις άκρες και έκαναν μπούκλες.

1950
Το 1950 το κορμί της Αφροδίτης όπως της Μέριλυν Μονρόε ήταν το πιο επιθυμητό εκείνη την εποχή.Σχήμα κλεψύδρας,μεγάλο μπούστο,μικρή μέση και υπερθηλυκούς γοφούς.Τα ρούχα ήταν πάνω από το γόνατο και ήταν στη μόδα τα ολόσωμα μαγιό.Τα μαλλιά τα έκαναν συνήθως περμανάντ προς τα πάνω.Ένα ακραίο στυλ ήταν το "μπηχάιβ" περμανάντ και χτένισμα προς τα πάνω σε σχήμα θολωτής κυψέλης.

1960
Στη δεκαετία του 60 η γυναίκα ήταν λιγνή με καμπύλες,μακριά μαλλιά και ναζιάρικα σουφρωμένα χείλη.Το κοντοκομένο στυλ του "χαμινιού" ήταν πολύ της μόδας στη δεκαετία του σουίνγκ .Τα ρούχα ήταν σούπερ μίνι.

1970
Τη δεκαετία του 70 επικρατούσαν οι γυναίκες με μακριά μαλλιά και γεναιόδωρες αναλογίες.Τα ρούχα ήταν φαρδιά με έντονα χρώματα που αντιπροσώπευαν τα παιδιά των λουλουδιών.

1980-1990
Η γυναίκα του 1980 θεωρούνταν η μονομάχος,δυνατή,με αυτοπεποίθηση,αισθησιακή,ζωηρή και πολύ δυναμική.Τα μαλλιά έπρεπε να είναι πολύ ατίθασα και τα "έξηναν'" για να γίνουν φουντωτά.Τα ρούχα είχαν πολύ έντονες βάτες,τακούνια,μακριές φούστες και φουστάνια,παντελόνια.Το 1990προτίμηση υπήρχε στις στυλάτες και κομψές γυναίκες και η μόδα ήταν ίδια με το 1980.

Από το 2000 μέχρι σήμερα οι γυναίκες δεν ακολουθούν κάποια ιδιαίτερη μόδα.Ντυνόμαστε όπως επιθυμούμε ,κάνουμε τα μαλλιά μας σε πολλά στυλ ανάλογα με τις επιθυμίες και τα πρότυπα που λανσάρει η διαφήμιση που γίνεται κάθε φορά από τις εταιρίες και τα μέσα ενημέρωσης.

                      Χριστίνα

Βιβλιοπαρουσίαση

Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας τα παιδιά της Ε2  τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ν.Απολλωνίας ετοίμασαν  βιβλιοπαρουσιάσεις .
Το κάθε παιδί έφερε στην τάξη το αγαπημένο του βιβλίο.




Αφού ο καθένας μίλησε με λίγα λόγια για το βιβλίο του,στη συνέχεια έκαναν μια ζωγραφιά εμπνευσμένη είτε από τον τίτλο του βιβλίου είτε από έναν αγαπημένο στιγμιότυπο που του έμεινε στο μυαλό.

                 Ομαδική δραστηριότητα της Πέμπτης Τάξης