Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012

Το κοβάλτιο

Ένα υλικό που συναντήσαμε στο μάθημα της Φυσικής και μας προξένησε μεγάλο ενδιαφέρον καθώς δε το είχαμε ξανασυντήσει. 

Το κοβάλτιο σε μεταλλική μορφή

Το χημικό στοιχείο  κοβάλτιο είναι σιδηρομαγνητικό μέταλλο με σύμβολο Co.Δεν απαντάται ελεύθερο στη φύση, αλλά ενώσεις του κοβαλτίου είναι συνήθεις υπό μορφή ορυκτών.
 Μικρές ποσότητες κοβαλτίου μπορούν να βρεθούν στις πέτρες, στο χώμα, στα φυτά και στα ζώα. Τα θηλαστικά απαιτούν μικρή ποσότητα κοβαλτίου που είναι η βάση για τη βιταμίνη Β12. Το Co, ένα τεχνητά παραγόμενο ραδιενεργό ισότοπο του κοβαλτίου, αποτελώντας σημαντικό ραδιενεργό «ανιχνευτή» και βοηθό στη θεραπεία του καρκίνου
 Στη φύση συχνά σχετίζεται με το νικέλιο ενώ και τα δύο φυτά είναι χαρακτηριστικά συστατικά του μεταφορικού σιδήρου. Το κοβάλτιο ανευρίσκεται σε ορυκτά χαλκού και νικέλιου και σε συνδυασμό με το θείο (χημικό) και το αρσενικό (χημικό).  

   Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες νικελίου-καδμίου περιέχουν σημαντικές ποσότητες κοβάλτιου.     


Αθανασία Στ'
Από τις 8.30 απόψε το βράδυ και για μία ώρα, οι πολίτες καλούνται να σβήσουν τα φώτα τους για τέταρτη συνεχή χρονιά και να στείλουν αποφασιστικό μήνυμα συμμετοχής για την προστασία του περιβάλλοντος.
Η περιβαλλοντική οργάνωση «WWF» Ελλάδας αποφάσισε να δώσει ειδικό χαρακτήρα στην ελληνική συμμετοχή ζητώντας από τους πολίτες να συμπληρώσουν το σύνθημα «Μπορούμε να σώσουμε…» και καλώντας τους να στείλουν το δικό τους μήνυμα αισιοδοξίας για το περιβάλλον μέσω της σελίδας της στο facebook.Εμείς στη Ν.Απολλωνία σας καλούμε όλους ,θα μαζευτούμε στην πλατεία του χωριού ,απαραίτητα εφόδια τα κεράκια μας ,θα σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα δίνοντας κι εμείς το δικό μας παρόν.
Ραφαηλία Στ΄