Τρίτη, 3 Απριλίου 2012

'' Οι τελευταίες μέρες πριν το Πάσχα''

             '' Τελευταίες μέρες πριν το Πάσχα'' 

Στην περιοχή της Ν. Απολλωνίας, την Μεγάλη Πέμπτη , συνηθίζουμε να βάφουμε αυγά κυρίως χρώμα κόκκινο.Αφού τα ετοιμάσουμε, τα βάζουμε σε μια πασχαλινή πιατέλα και την τοποθετούμε πάνω στο οικογενειακό τραπέζι μας.Επίσης οι νοικοκυρές ετοιμάζουν τσουρέκια σε  διάφορα σχήματα και τοποθετούνε πάνω ένα κόκκινο αυγό. Τα αυγά τα βάφουμε με παραδοσιακό τρόπο όπως:τυλίγοντας γύρω γύρω τα αυγά  με φύλλα κρεμμυδιού δεμένα σε τούλι για να αποτυπωθεί το σχήμα.Το βράδυ πηγαίνουμε στην εκκλησία που ο παπάς θα διαβάσει τα Δώδεκα Ευαγγέλια και στο τελευταίο Ευαγγέλιο βγάζει τον Τίμιο Σταυρό από το Ιερό μπροστά στο Δεσποτικό όπου ο κόσμος τον ασπάζεται και αφήνει στεφάνια και λουλούδια για να αρχίσουν το στολισμό του επιταφίου.Τα ξημερώματα της Παρασκευής, μαζεύονται γυναίκες, άντρες και παιδιά στην εκκλησία για τον στολισμό του επιταφίου με λουλούδια. Την Μεγάλη Παρασκευή  πρωί πρωί η εκκλησία είναι στολισμένη με μαύρες κορδέλες και μια ομάδα νέων κοριτσιών ψέλνουν τα εγκώμια  Το βράδυ γίνεται η περιφορά του, σε όλο το χωριό,μπροστά  είναι  τα παπαδάκια με τα εξαπτέρυγα ακολουθούν τα παιδιά του κατηχητικού κρατώντας φαναράκια και μετά ο παπάς με τους ψάλτες ενώ το κοινό ακουλουθεί πίσω από τον επιτάφιο.
Έπειτα γυρίζουμε στην εκκλησία και περνάμε από κάτω σχηματίζοντας το σχήμα του σταυρού  3  φορές.Αργότερα ο περισσότερος κόσμος αποχωρεί, ενώ κάποιες ηλικιωμένες γυναίκες  μένουν στην εκκλησία και ''ξημερώνουν'' τον πεθαμένο.


Το Μεγάλο Σάββατο, οι νονές επισκέπτονται τα βαπτιστήρια τους, δίνοντας τους την λαμπάδα, τα τσουρέκια και τα δώρα.

Η καμπάνα χτυπάει στις 11 το βράδυ.Όλοι μαζεύονται στην εκκλησία και στις 12 χτυπάει χαρμόσυνα η καμπάνα.όπου ο παπάς ψέλνει το "Δεύτε λάβετε Φως". Παίρνουμε το Άγιο φως και λέμε ''Χριστός Ανέστη'' απαντώντας ''Αληθώς Ανέστη''..καθώς ο παπάς μοιράζει κι από ένα κόκκινο ευλογημένο αυγό.Αμέτρητα βεγγαλικά και πολλά χαμόγελα, επικρατούν εκείνη την ώρα. Όταν πηγαίνουμε στο σπίτι μας πριν μπούμε μέσα σταυρώνουμε την είσοδο 3 φορές με το Άγιο Φως και σπάμε ένα ρόδι για καλή τύχη,επίσης τοποθετούμε το κόκκινο αυγό  που μας δίνει  η εκκλησία μας στο εικονοστάσι. Στη συνέχεια οι νοικοκύρες σερβίρουν το δείπνο το οποίο περιέχει  την αγαπημένη μας μαγειρίτσα και τσουγκρίζουμε τα κόκκινα αυγά..

Την Κυριακή του Πάσχα, κάνουμε ένα οικογενειακό τραπέζι, ψήνοντας αρνιά ή κατσίκια και τσουγκρίζοντας τα κόκκινα αυγά.

Έτσι γιορτάζουμε το Πάσχα στην περιοχή μας! Οικογενειακά με αγάπη!

                            
                   Αθανασία, Γεωργία, Χρύσα, Ρομίνα  


                                                                   
                                                                       

Το κουνέλι της Ανγκόρα

                                                 Το κουνέλι της Ανγκόρα
Το κουνέλι της Ανγκόρα πήρε το όνομά του από την Άγκυρα της Τουρκίας που πρωτοβρέθηκε και είναι ένα από τα παλαιότερα είδη οικόσιτων κουνελιών,γνωστό για το μακρύ,απαλό του τρίχωμα.Σήμερα,όμως.δεν το βρίσκει κανείς μόνο στην Τουρκία ενώ υπάρχουν πολλές παραλαγές του.Στα μέσα του 1700,τα κουνέλια θεωρούνται ιδιαίτερα δημοφιλή στους βασιλικούς κύκλους της Γαλλίας,ενώ αυτή η τάση εξαπλώθηκε και σε άλλα μέρη της Ευρώπης.Έτσι σήμερα,κουνέλια της Ανγκόρα που διαφοροποιούνται κάπως μεταξύ τους συναντάμε στην Αγγλία,στη Γαλλία,Στην Κίνα κ.α.
   Τα κουνέλια αυτά εκτρέφονται μάλιστα,για το τρομερά απαλό τρίχωμά τους,το οποίο πρέπει να κουρεύεται σε τακτά χρονικά διαστήματα,ίσως και καθημερινά,για να μην καταπίνεται από το ζώο και βλάπτει έτσι την υγεία του.Τα ζώα αυτά είναι ευγενικά από τη φύση τους,αλλά δεν συστυνονται για κατοικίδια σε άτομα που δεν μπορούν να τα περιποιούνται τακτικά,γιατί η γούνα τους είναι πολύ πυκνή και θέλει συνεχώς χτένισμα.Το βάρος τους κυμαίνεται από 2 έως 3,5 κιλά.
                 Ραφαηλία Κ.