Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ο Κολοσσός της Ρόδου

          Ο Κολοσσός της Ρόδου θεωρείται ωσ ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου. Ήταν ένα τεράστιο σε διαστάσεις άγαλμα το οποίο απεικόνιζε το θεό Ήλιο.
Ανεγέρθηκε από τον Χάρη τον Λίνδιο μαθητή του Λύσιππου τον 3 αιώνα π.χ. Είχε το ίδιο περίπου μέγεθος με το Άγαλμα  της Ελευθερίας που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, αν και στηριζόταν σε χαμηλότερη βάση.Η όψη του αγάλματος λέγεται ότι φαινόταν από την είσοδο του λιμένα της Ρόδου.Σύμφωνα με τον θρύλο, τον 4 αιώνα π.χ. ο θεός Ήλίος έσωσε τον λαό της Ρόδου από μια επίμονη πολιορκητή . Ο Κολοσσός της Ρόδου δεν ήταν μόνο ένα έργο απαράμιλλης τέχνης και αισθητικής.Χτίστηκε ως ευγνωμοσύνη προς τον θεό Ήλιο, προστάτη του νησιού και συμβόλιζε την ελευθερία  και ανεξαρτησία των Ροδιών. Παρ'όλο που το έργο καταστράφηκε 60 χρόνια μετά την κατασκευή του , έμεινε στην Ιστορία ως ένα από τα επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.               
                                                                                                                   
                                                                                                                          Χρυσούλα Κ.

Συνέντευξη με τον παππού Δημήτρη

 Με αφορμή το μάθημα στη Γλώσσα από την ενότητα "Τρόποι ζωής και επαγγέλματα" πήρα αυτή τη μικρή συνέντευξη από τον παππού μου.

Μαθητής: Πώς δημιουργήθηκε η Ν.Απολλωνία;
Παππούς: Στα παλιά χρόνια δε θυμάμαι ακριβώς πότε ήρθαν πρόσφυγές από τη Μ.Ασία και εγκαταστάθηκαν στην Ν.Απολλωνία.Ηζωή ήταν πολύ δύσκολη τότε.

Μαθητής Πώς ήταν τα σπίτια;
Παππούς: Τα σπίτια μας ήταν πέτρινα ,τη πέτρα τη κολλούσαμε με λάσπη,ήταν μικρά χωρίς πολλές ανέσεις και φυσικά χωρίς πόσιμο νερό γιατί το παίρναμε από τα πηγάδια.Το παλιό όνομα της Ν.Απολλωνίας ήταν Εγρί Μπουζάκ

Μαθητής :Υπάρχουν επαγγέλματα που κάνατε τα οποία σήμερα έχουν εξαφανιστεί;
Παππούς:Φυσικά ήταν οι πεταλωτές αλόγων,οι σαμαροποιοί,οι καροποιοί και άλλα.

                   Ευχαριστώ πολύ παππού.

                       Δημήτρης Π. Τάξη ΣΤ