Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Μουσική

Ένα καταπληκτικό τραγούδι ,λένε οι μαθητές της Στ' τάξης.
Η μελωδία του μας άρεσε πολύ.

Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας

                                          21 Φεβρουαρίου
                                 Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας



Στις 21 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Hμέρα Μητρικής Γλώσσας που καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO το Νοέμβριο του 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από το Φεβρουάριο του 2000. Η UNESCO τονίζει ότι σχεδόν οι μισές από τις 6.000 ομιλούμενες σήμερα γλώσσες κινδυνεύουν να περιοριστούν ή ακόμα και να εξαφανιστούν σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Το δικαίωμα του παιδιού στη μητρική του γλώσσα είναι αναφαίρετο όπως προβλέπεται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που η UNICEF προώθησε προς ψήφιση στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είναι αναπόσπαστο κομμάτι των δικαιωμάτων του παιδιού το Όνομα, η Εθνικότητα καθώς η Ταυτότητα όπως καθορίζονται σαφώς μέσα από τα παρακάτω άρθρα της Σύμβασης.
Αφορμή για την υιοθέτησή της το 1999 από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στάθηκε η Σφαγή της Ντάκα στις 12 Φεβρουαρίου του 1952, όταν φοιτητές του Ανατολικού Πακιστάν (σημερινού Μπανγκλαντές) ξεσηκώθηκαν για να εμποδίσουν την κατάργηση της γλώσσας τους «Μπενγκάλι» και την υιοθέτηση της επίσημης πακιστανικής «Ουρντού». Η Αστυνομία έπνιξε τη διαμαρτυρία τους στο αίμα.


Το ζήτημα του σεβασμού της γλώσσας αποσαφηνίζεται στο άρθρο 29

Άρθρο 29 - Στόχοι της Εκπαίδευσης

1. Τα Συμβαλλόμενα Κράτη συμφωνούν ότι η εκπαίδευση του παιδιού πρέπει να αποσκοπεί:

γ) Στην ανάπτυξη του σεβασμού για τους γονείς του παιδιού, την ταυτότητά του, τη γλώσσα του και τις πολιτιστικές του αξίες, καθώς και του σεβασμού του για τις εθνικές αξίες της χώρας στην οποία ζει, της χώρας από την οποία μπορεί να κατάγεται και για τους πολιτισμούς που διαφέρουν από το δικό του.

Άρθρο 30 - Παιδιά μειονοτήτων

Στα κράτη όπου υπάρχουν εθνικές, θρησκευτικές γλωσσικές μειονότητες ή πρόσωπα αυτόχθονης καταγωγής, ένα παιδί αυτόχθονας ή που ανήκει σε μία από αυτές τις μειονότητες δεν μπορεί να στερηθεί το δικαίωμα να έχει τη δική του πολιτιστική ζωή, να πρεσβεύει και να ασκεί τη δική του θρησκεία ή να χρησιμοποιεί τη δική του γλώσσα από κοινού με τα άλλα μέλη της ομάδας του.

Η UNICEF, με σημαντικά προγράμματα σε όλο τον κόσμο φροντίζει για την προάσπιση και την προώθηση όλων εκείνων των δικαιωμάτων του παιδιού που συνδέονται με την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφορετικότητα, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, γλώσσας και πολιτικών ή άλλων πεποιθήσεων, τόσο για το παιδί όσο για τη μητέρα.
                     Αθανασία Στ'






Παγκόσμια ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου

Στις 15 Φεβρουαρίου,είναι η ημέρα κατά του παιδικού καρκίνου.Γιορτάζεται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με καρκινοπαθή παιδιά, για την ενημέρωση της Διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες.Περίπου 250.000 παιδιά νοσούν από καρκίνο κάθε χρόνο  και το 80% είναι σε χώρες μέσου ή χαμηλού εισοδήματος. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησιώς από καρκίνο και κυρίως από λευχαιμία. Το 70% θεραπεύεται, ενώ στις χώρες του τρίτου κόσμου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά.Από αυτά μόνο το 20% έχουν ιατρική βοήθεια.

Ο καρκίνος στα παιδιά δεν είναι κληρονομικός,ούτε μεταδοτικός.Είναι μια σοβαρή απειλητική για τη ζωή του παιδιού,νόσος που χρειάζεται χρόνο ,κατάλληλη εξειδικευμένη θεραπεία.
Οι κυριότερες μορφές παιδικού καρκίνου είναι: οι λευχαιμίες,τα λεμφώματα,οι όγκοι των νεφρών,οι όγκοι του ήπατος,τα σαρκώματα μαλακών μορίων κ.α.
Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας μπορεί να ιαθεί.Όλα τα παιδιά έχουν δικαίωμα στη σωστή ιατρική φροντίδα,ανεξάρτητα από την εθνική ή οικονομική τους κατάσταση. Τα παιδιά με καρκίνο έχουν την ανάγκη όλων μας.
              Αθανασία Στ'