Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Η Μουσική μας

Σας προτείνουμε αυτό το υπέροχο τραγούδι που ακούσαμε στο μάθημα της μουσικής.


Οι μαθητές της έκτης τάξης.

Ένα περίεργο ζώο που είδαμε στη φυσική μας

                                                        Μυρμηγκοφάγος

Με την ονομασία Άαρντβαρκ φέρεται ένα αξιοπερίεργο ζώο θηλαστικό του οποίου η επιστημονική του ονομασία είναι ορυκτερόπους. . Ζει στην Αφρική και συγκεκριμένα στη γεωγραφική ζώνη της Αιθιοπίας και στις ανατολικές νότιες ακτές της ηπείρου, (Σενεγάλη), μέχρι το νότιο Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδος
Είναι ζώο νυκτόβιο και δειλό και τρέφεται κυρίως με σκώληκες, έντομα και ιδίως με τερμίτες εξ ου και η κοινή ονομασίατου μυρμηγκοφάγος. Το ανάστημά του φθάνει ή μόλις που υπερβαίνει το ένα μέτρο και το σώμα του περιβάλλεται από χοντρές σκληρές τρίχες. Τα πόδια του καταλήγουν σε πέντε δάκτυλα, το καθένα.Γενικά η όψη του Άαρντβαρκ είναι περίεργη το σώμα του μοιάζει με τεράστιου ποντικού, η ουρά του χοντρή και μακριά που θυμίζει καγκουρό, τα αυτιά του μεγάλα που θυμίζει λαγού, πόδια κοντόχοντρα και με ιδιόμορφο κεφάλι λεπτό και επίμηκες που απολήγει σε μακρύ κυλινδρικό ρύγχος του οποίου το άκρο θυμίζει εκείνο του χοίρου.
 Τα δε μάτια του φέρονται λίγο προς τα πίσω. Ακόμα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ζώου αυτού είναι ότι τα δόντια του δεν φέρουν ρίζες ούτε σμάλτο.
 Κατοικεί μέσα σε τρώγλες που διανοίγει μέσα στο έδαφος με μεγάλη σχετική ευκολία ακόμα και στο ποιο σκληρό έδαφος. Γενικά είναι ζώο της σαβάνας, καλλιεργήσιμων εδαφών, του δάσους και περιοχών με θάμνους. Στην Αφρική το κρέας του ζώου αυτού θεωρείται νοστιμότατο.
 Στην Αιθιοπία, ιδιαίτερα, χαίρει προστασίας επειδή καταστρέφει τις φωλιές των τερμιτών. Στην Αφρική το ζώο αυτό θαυμάζεται ιδιαίτερα για τον τρόπο και την μαχητικότητά του στην ανεύρεσης της τροφής του.
 Μάγοι πολλών αφρικανικών λαών χρησιμοποιούν την καρδιά, το δέρμα, τα νύχια κ.λπ. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι σκόνη απ΄ αυτά ή κατοχή κάποιων απ΄ αυτά (δέρμα, νύχια κ.λπ.),του ζώου αυτού ως φυλαχτά δίνουν τη δυνατότητα στον κάτοχο, θωρακίζοντάς τον με τόλμη, να κινείται με ευκολία τη νύκτα, χωρίς να γίνεται αντιληπτός, να περνά τοίχους και να υπερπηδά στέγες προκειμένου να δει την αγαπημένη του, στη περίπτωση που δεν επιτρέπουν οι γονείς της..

 πηγή-wikipedia
                                  Κώστας Γκ.Τάξη Στ΄