Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Εκδρομή με τα παιδιά

                            Εκδρομή με τα παιδιά σας για πεζοπορία
Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, Βόλβη ήταν το όνομα νύμφης, η οποία απέκτησε με τον Ηρακλή ένα γιο, τον Όλινθο. Απ;o αυτήν πήρε το όνομα της η λίμνη και στη συνέχεα η αρχαία πόλη Βόλβη.



Η λίμνη Βόλβη βρίσκεται στο νομό Θεσσαλονίκης, στη λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά, ανατολικά από τη Λίμνη Κορώνεια, ενώ από τη βόρεια πλευρά της περνά η Εγνατία Οδός. Στα ανατολικά της βρίσκονται τα στενά της Ρεντίνας ή αλλιώς Μακεδονικά Τέμπη. Εκατομμύρια χρόνια πριν, η Λίμνη Βόλβη με τη Λίμνη Κορώνεια και όλη τη λεκάνη της Μυγδονίας αποτελούσαν μία μεγάλη λίμνη. Οι γειτονικές αυτές λίμνες είναι ό, τι απέμεινε από τότε.

Η Βόλβη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας, με έκταση περίπου 68,6 km² και μέγιστο βάθος στα 23,50 m.



Η περιοχή της λίμνης αποτελεί έναν από τους 11 ελληνικούς υγρότοπους διεθνούς σημασίας, σύμφωνα με το σχετικό κατάλογο της σύμβασης Ραμσάρ. Η ιχθυοπανίδα της περιλαμβάνει 23 είδη ψαριών, τρία από τα οποία είναι μοναδικά στον κόσμο (η λιπαριά, η γκελάρτσα, το λακόψαρο ή τυλινάρι), 19 είδη αμφιβίων κι ερπετών (πιθανολογείται η παρουσία και άλλων), 34 είδη θηλαστικών (είναι πιθανή η παρουσία και άλλων 16). Επιπλέον, εδώ βρίσκουν καταφύγιο 200 είδη πουλιών, τα οποία διαχειμάζουν στην περιοχή και πολλά από αυτά είναι αποδημητικά. Τέλος, αποτελεί ένα σπάνιο οικοσύστημα με καλαμιώνες, υγρά λιβάδια, υδρόφιλα φυτά και δέντρα.
Το χειμώνα η λίμνη σφύζει από άγρια ζωή: βουτηχτάρια, πάπιες, γλάροι και φαλαρίδες. Έχουν παρατηρηθεί οι μεγαλύτεροι στην Ελλάδα αριθμοί από σκουφοβουτηχτάρια, κυνηγόπαπιες και τσικνόπαπιες, κραυγαετούς, ερωδιούς κ.ά.


Η εικόνα μιλάει από μόνη της



Σας το προτείνουμε χωρίς επιφυλάξεις το τοπίο είναι υπέροχο.
         Δροσούλα Λ. Στ

Ορνιθόρυγχος Παράξενο DNA

                                  
Ποιο είναι το ζώο που έχει ράμφος πάπιας, σώμα κάστορα, γεννά αβγά αλλά θηλάζει τα μικρά του;



Είναι ο παράξενος πλατύπους  αμφίβιο ζώο στα ποτάμια της Αυστραλίας, του οποίου το γονιδίωμα διάβασαν οι επιστήμονες αναζητώντας στοιχεία για τη μετεξέλιξη των ερπετών σε πτηνά και θηλαστικά.Το σώμα του είναι καλυμμένο με κοντό,σκληρό τρίχωμαΤο κεφάλι του καταλήγει σ' ένα είδος ράμφους, που μοιάζει πολύ με της πάπιας, μόνο που είναι πολύ πιο μεγάλο. Με το ράμφος αυτό ψάχνει στην άμμο και στη λάσπη για σκουλήκια με τα οποία και τρέφεται. Τα δάχτυλά του είναι ενωμένα με μεμβράνη, πράγμα που του επιτρέπει να κολυμπά αρκετά γρήγορα.

Το μήκος του φτάνει και μέχρι 60 εκ. Τα αρσενικά στα πίσω πόδια έχουν από ένα μεγάλο νύχι, που είναι κοίλο και συνδέεται μ' ένα δηλητηριώδη αδένα. Πολλαπλασιάζονται με αυγά, ενώ, παράλληλα, είναι θηλαστικά.Αυτά τα ζώα ονομάζονται μονοτρήματα όπως και η έχιδνα. Το θηλυκό γεννά τρία αυγά και τα κλωσά 15 ημέρες. Μετά την εκκόλαψη τα μικρά έχουν μήκος μέχρι 2,5 εκ. και ζουν απομυζώντας από τις τρίχες της μητέρας, που βρίσκονται στην κοιλιά, ένα είδος γαλακτικού υγρού. Οι ορνιθόρυγχοι αποτελούν το μεταβατικό τύπο απ' τα ωοτόκα ζώα στα θηλαστικά.
Ο πλατύπους, γνωστός και ως ορνιθόρυγχος έχει τόσο ασυνήθιστη εμφάνιση ώστε οι Βρετανοί ζωολόγοι που εξέτασαν τα πρώτα δείγματα από την Αυστραλία, τον 18ο αιώνα, ήταν σίγουροι ότι επρόκειτο για φάρσα και έψαχναν για ραφές στη γούνα και το ράμφος.


Διατηρεί ωστόσο και χαρακτηριστικά των προγόνων του των ερπετών, όπως τα αβγά και το δηλητήριο που έχουν στα πόδια τους τα αρσενικά, και χαρακτηριστικά πτηνών, όπως το σκληρό ράμφος και οι νηκτικές μεμβράνες ανάμεσα στα δάχτυλα.
                Δημήτρης Γιαν. Γιάννης Δρακ. Στ








Καφέ Λεμούριος
Πρωτεύον Θηλαστικό υπό εξαφάνιση

Ο λεμούριος είναι είδος προπίθηκου, της τάξης των πρωτευόντων. Αποτελεί ενδημικό είδος στη Μαδαγασκάρη και το είδος καφέ λεμούριος απειλείται με εξαφάνιση. Επίσης, αρκετά είδη απειλούνται εξαιτίας της λαθροθηρίας. Η ονομασία τους προέρχεται από το λατινικό lemures, που σημαίνει: «πνεύματα της νύχτας» και αναφέρεται στα έντονα και εκτυφλωτικά μάτια των νυκτόβιων ειδών.

Οι λεμούριοι μοιάζουν στις διαστάσεις με μεγάλες γάτες και ρύγχος που θυμίζει αλεπού. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό και μαλακό, ενώ τα μάτια και τα αυτιά τους είναι μεγάλα. Η ουρά τους είναι μακριά και φουντωτή και είναι δίχρωμη (χρώματος μαύρου και άσπρου εναλλακτικά σε ορισμένα είδη).

Τα ζώα αυτά έχουν τα χαρακτηριστικά των πρωτευόντων, που αναπτύχθηκαν εξελικτικά για να φθάσουν  τον άνθρωπο. Παρουσιάζουν επίσης και τα χαρακτηριστικά των εντομοφάγων. Έχουν ανεπτυγμένη όσφρηση και μάλιστα περισσότερο από την όραση. Η νοημοσύνη τους δεν είναι αναπτυγμένη, καθώς η εξέλιξη του φλοιού στον εγκέφαλό τους δεν παρουσίασε ικανοποιητική ανάπτυξη. Το θηλυκό γεννάει μόνο μία συγκεκριμένη περίοδο του χρόνου. Το πρώτο δάχτυλο στα άκρα τους είναι σχεδόν αντιτακτό προς τα άλλα τέσσερα δάχτυλα.

Φιλαναγνωσία,Θεοί του Ολύμπου

 Η αγαπημένη μας Τρίτη Τάξη του Δημοτικού σχολείου Ν.Απολλωνίας πραγματοποίησε ένα υπέροχο σχέδιο εργασίας για τους θεούς του Ολύμπου στο μάθημα της Ιστορίας,μας μετέφερε έτσι σε άλλες εποχές.

 Εδώ όμως βλέπουμε και τη φιλαναγνωσία της που παρουσίασε στα παιδιά του σχολείου,αφού πραγματοποιεί πολιστικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας.


Η Διατροφή μας

Τα παιδιά της Γ' τάξης
Κατασκευή της Διατροφικής πυραμίδας



Οι μαθητές της Τρίτης με τη Δασκάλα τους Γεωργία Κουτουκτσή παρουσίασαν την εκπληκτική εργασία τους με θέμα "Διατροφή"στους μαθητές του σχολείου μας,εκτός από τις υπέροχες ζωγραφιές,τα κείμενα και τα κολάζ,μας άρεσε πάρα πολύ και το Θεατρικό τους . 


 Τριτάκια του σχολείου μας στα πλαίσια της ευέλικτης παρουσίασαν το διαθεματικό τους σχέδιο εργασίας,εξαιρετικοί οι κανόνες για καλή διατροφή,ευχόμαστε τα παιδιά να τους τηρήσουν.