Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Απειλούμενα είδη

 Απειλούμενα είδη ,άμεση εξαφάνιση!!!!



Ο Βασιλαετός είναι  ο σπανιότερος αετός της Ελλάδας και ένα από τα σπανιότερα αρπακτικά πουλιά των χωρών της Μεσογείου σπάνιο είδος που η Ελλάδα  έχει την τιμή να φιλοξενεί.Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ,ο επιβλητικός βασιλαετός έχει  ισχυρή παρουσία στον Έβρο πριν από 50 χρόνια περίπου όπου και κατοικεί στο Δάσος Δαδιάς .Τρέφεται με τρωκτικά, ερπετά και άλλα μικρά ζώα, που πιάνει με τα δυνατά νύχια και το ράμφος του.
Κάθε ζευγάρι γεννά 2-3 αυγά. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 10 ζευγάρια βασιλαετών, 6 από αυτά στα δάση της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνολικά στο κόσμο έχουν βρεθεί 600 με 900 ζευγάρια. Η δραματική μείωση του αριθμού αυτών των πανέμορφων και τόσο χρήσιμων πουλιών, οφείλεται στο παράνομο κυνήγι, στα γεωργικά δηλητήρια και στη συρρίκνωση των δασών.

Έχει ύψος 78-85 εκ. και είναι ένας από τους πιο σπάνιους αετούς της Ελλάδος. Κινδυνεύει άμεσα να εξαφανιστεί. Φωλιάζει σε δέντρα, πάντα σε χαμηλό υψόμετρο , συχνά στην περιφέρεια μεγάλων υγρότοπων και τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά.


Παρόλα αυτά,λόγω της μείωσης των πεδινών βοσκοτόπων και της μετατροπής τους σε αγροτικές καλλιέργειες μειώθηκε και η διαθεσιμότητα του Βασιλαετού,όποτε σταμάτησε και να φωλιάζει στην περιοχή από το 1992 κι έπειτα.
          Γιώργος Ασεμής Στ Τάξη

Ζωή στις πολικές περιοχές










Η ζωή στις πολικές περιοχές Οι πολικές περιοχές βρίσκονται βορειότερα από το βόρειο πολικό κύκλο και νοτιότερα από το νότιο πολικό κύκλο.Οι περιοχές αυτές είναι πάντα σκεπασμένες με πάγο  αφού οι ηλιακές ακτίνες πέφτουν τελείως πλάγια σε αυτές και η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή έως και 60 βαθμούς.Μάλιστα το έδαφος είναι πάντα παγωμένο σε βάθος.Έτσι λίγα είναι τα φυτά και τα ζώα που μπορούν να προσαρμοστούν.Η βλάστηση που επικρατεί είναι της τούνδρας και λίγο νοτιότερα στα όρια της εύκρατης και της πολικής της ταιγκας ,ενώ ζουν κυρίως τάρανδοι πολικές αρκούδες,αλεπούδες ,λαγοί και μεγάλα αποδημητικά πουλιά.


                         ΧΡΥΣΑ.Κ

Οι Λάπωνες


ΛΑΠΩΝΕΣ Ευρωπαϊκή εθνότητα,που αυτονομάζονται σαάμοι.Έχουν χαμηλό ανάστημα,δέρμα,κίτρινο προς μελαχρινό,πρόσωπο πλατύ κρανίο βραχυκέφαλο και μαλλά σκούρα.Μιλούν σαάμικη γλώσσα.Ανήκουν στη λουθηρανική[σκανδιναβοί]και στην ορθόδοξη [της Ρωσίας]εκκλησία. μερικοί πιστεύουν σε διάφορες ανιμιστικέςδοξασίες πολλοί έχουν εκπολιστεί, αλλά εξακολουθούν να ζουν νομαδική ζωή και να εκτρέφουν ταράνδους.Μένουν κινητές κωνικές σε  σκηνές από δέρμα ταράνδου.Οι εγκατεστημένοι μόνιμα σκεπάζουν τα σπίτια τους με φλούδες δέντρων ,με κλαδιά και λάσπη.Η μεταφορά γίνεται με έλκηθρο που σέρνονται από ταράνδους.Στη Ρωσία όλοι ασχολούνται με το ψάρεμα και το κυνήγι.Οι Λάπωνες ονομάζονται Σαμπέ. Επειδή στην περιοχή που ζουν έχει πολικό κρύο,ντύνονται με δέρματα ταράνδων και τρέφονται με το κρέας των ταράνδων και τα ψάρια.
                                          Χρύσα Κ.