Τρίτη 1 Μαΐου 2012

Γυναίκες στην επιστήμη

ΕΙΡΗΝΗ ΜΑΡΓΙΟΛΑΚΗ                                                                                                  Η Η Ειρήνη Μαργιολάκη σπούδασε βιολογία στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Ήταν μία από τις βραβευθεί-σεις στο Παρίσι, σε μια λαμπρή τελετή στο κτίριο της UNESCO. Παρέλαβε το βραβείο από τα χέρια της γ.γ. της UNESCO Ιρίνας Μπόκοβα. 

 Είναι η πρώτη φορά στα 12 χρόνια του θεσμού που βραβεύεται Ελληνίδα. Η  λέκτορας του τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Μαργιολάκη συνεργάζεται με το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο Ακτινοβολίας Συγχρότρου στην Γκρενόμπλ. Στόχος της είναι η δημιουργία φαρμάκων και εμβολίων για τους ιούς που ενδέχεται να πλήξουν την Ευρώπη.

            Γεωργία Στ

Καλό Μήνα

Ευχόμαστε σε όλους καλό μήνα ,χαρούμενη Πρωτομαγιά!!!!

Δημοτικό σχολείο Ν.Απολλωνίας.

Πρωτομαγιά

                                                       ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ                                         


Πρωτομαγιά ονομάζεται η πρώτη μέρα του Μαΐου, η οποία είναι μέρα αργίας (η Πρωτομαγιά δεν είναι αργία, για το εργατικό κίνημα είναι απεργία) για πολλές χώρες του κόσμου. Τις περισσότερες φορές η Πρωτομαγιά είναι συνώνυμη με την Παγκόσμια Μέρα των Εργατών (Εργατική Πρωτομαγιά), την ημέρα δηλαδή που τιμώνται οι αγώνες του εργατικού κινήματος. Ο εορτασμός όμως της Πρωτομαγιάς, έχει τις ρίζες του στις παγανιστικές εορτές του παρελθόντος. Πολλά από τα αρχαία έθιμα έχουν επιβιώσει μέχρι και σήμερα. Η σημασία της ημέρας της Πρωτομαγιάς για τους αρχαίους λαούς οφείλεται στο γεγονός πως ημερολογιακά (για το βόρειο ημισφαίριο) η πρώτη ημέρα του Μαΐου βρίσκεται ανάμεσα στην Εαρινή Ισημερία και το Θερινό Ηλιοστάσιο, τοποθετείται δηλαδή στην αρχή της άνοιξης.
 Οι πρώτοι εορτασμοί της Πρωτομαγιάς ξεκίνησαν στην προ-χριστιανική Ευρώπη με γιορτές όπως το κέλτικο Μπελτέιν και την εωσφορική γιορτή της Νύχτας του Walpurgis στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Με τον εκχριστιανισμό όμως της Ευρώπης, πολλές από αυτές τις γιορτές είτε απαγορεύτηκαν, είτε έλαβαν χριστιανικό χαρακτήρα. Έτσι, ο εορτασμός της Πρωτομαγιάς έχασε το θρησκευτικό του νόημα. Σήμερα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης επιβιώνουν έθιμα αυτής της εποχής όπως ο χορός γύρω από το Γαϊτανάκι. Σήμερα πολλές νεο-παγανιστικές ομάδες προσπαθούν να αναβιώσουν ανάλογα αρχαία έθιμα της Πρωτομαγιάς.
Για πολλές προ-χριστιανικές παγανιστικές κοινωνίες της Ευρώπης η Πρωτομαγιά εορτάζοταν ως η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού. Έτσι το Θερινό Ηλιοστάσιο στις 21 Ιουνίου συνέπιπτε με τη μέση του καλοκαιριού.
                                                                                                                              ΧΡΥΣΑ Κ.
                                                                                            ΣΤ ΤΑΞΗ

Συνέντευξη με τον κ.Χρήστο


                                     Συνέντευξη με τον κ.Χρήστο
  •   Πόσα χρόνια μένετε στη Νέα Απολλωνία;
Στη Νέα Απολλωνία μένω από τότε που γεννήθηκα μέχρι σήμερα.

  • Ποιες ήταν οι ασχολίες των κατοίκων;

Οι  ασχολίες των κατοίκων ήταν η γεωργία και η κτηνοτροφία.


  • Πώς ήταν παλιά η Ν.Απολλωνία;

Παλιά οι δρόμοι ήταν  χωματόδρομοι,τα σπίτια ήταν  χτισμένα με πλήθια,υπήρχε μια γέφυρα,η οποία χώριζε την πλατεία ,η οποία ήταν το πρώην δημαρχείο μας και το δημοτικό.Είχε ένα κρεοπωλείο και ένα μανάβικο.Υπήρχε ένας κινηματογράφος,που τώρα δεν υπάρχει.

  • Πώς ήταν τα παιδικά χρόνια στη Ν.Απολλωνία;  
            Δεν ήταν ούτε εύκολα ούτε δύσκολα.Τα παιδιά πηγαίνανε κανονικά στο σχολείο,αλλά ήταν αναγκασμένα να σταματούν λόγω της φτώχειας που υπήρχε τότε.Από πολύ μικρά τα παιδιά δούλευαν για να βγάλουν το ψωμί τους.Όμως,όταν είχανε ελεύθερο χρόνο,βγαίναν από το σπίτι και παίζανε όλα μαζί.

  •  Ποιά ήταν τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών; 
   Τα παιδιά είχανε πολλά αγαπημένα παιχνίδια όπως το κουτσό,το κρυφτό,το ποδόσφαιρο,το κυνηγητό και άλλα πολλά παιχνίδια.Τα κορίτσια έφτιαχναν κούκλες από χαρτί,πανί και βαμβάκι.Δηλαδή τα παιδιά έφτιαχναν μόνα τους τα παιχνίδια τους.



                                                                                 Άννα-Μαρία Χ.

 



Αλβανικό λεξικό

Καλημέρα=Mirmengjes
Ποτήρι=Gote
Τι κάνεις;=Car ben?
Καλησπέρα=Mirmbrrema
Καλό μεσημέρι=Dreken e mire
Καληνύχτα=Naten emir
Ελα λίγο=Ajde pak
Κοιμάσαι=Fle gjume
Πως σε λένε; =Si te quajne?

Ρενάτο-Ρομίνα Στ