Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Βιβλιοπροτάσεις


                           Άρης Δημοκίδης
Ο Άρης Δημοκίδης γεννήθηκε το 1978 στη Θεσσαλονίκη όπου και ζει. Τα αγαπημένα του παιδικά βιβλία ήταν ο "Μικρός Νικόλας", ο "Θησαυρός της Βαγίας" και "Ο Γλάρος Ιωνάθαν". Μικρός πήγαινε στο ωδείο, άκουγε ξένη μουσική, έβλεπε όλα τα παιδικά προγράμματα στην τηλεόραση, έγραφε παιδικά παραμύθια, έφτιαχνε αυτοσχέδιες εφημερίδες. Στην ερώτηση "τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις" απαντούσε δημοσιογράφος ή / και συγγραφέας. Σπούδασε ΜΜΕ και πολιτισμό στο Λονδίνο, αλλά υποστηρίζει ότι τα καλύτερα τα έμαθε πηγαίνοντας σε εκθέσεις, παρουσιάσεις, ομιλίες, ταινίες, συναυλίες, μιλώντας με ανθρώπους και διαβάζοντας εφημερίδες. Δούλεψε ως δημοσιογράφος στο BBC και σε διάφορα αγγλικά έντυπα και πήρε μάστερ στην Πολιτιστική Διαχείριση. Η καλύτερη δουλειά του ήταν στο Μουσείο Παιδικής Τέχνης στο Λονδίνο - η καθημερινή επαφή με πίνακες ζωγραφισμένους από παιδιά τον οδήγησε πίσω στην παιδική του ηλικία, τότε που έγραφε παραμύθια και τα χάριζε σε φίλους. Ύστερα απ' αυτήν τη δουλειά, άρχισε να παρουσιάζει συμπτώματα παλιμπαιδισμού. Στην Ελλάδα γράφει κυρίως γι' αυτά που του αρέσουν και τον ενθουσιάζουν, τα οποία για κάποιον περίεργο λόγο είναι πολύ περισσότερα απ' αυτά που τον  εκνευρίζουν.                   





Η Παράξενη Χρονομηχανή



'Ενα καταπληκτικό βιβλίο του Άρη Δημοκίδη που μας περνάει ένα μήνυμα ομαδικότητας,αδελφικής αγάπης και αισιοδοξίας ακόμη κι αν όλα έχουν χαθεί!!!

Προτείνουμε να διάβασετε επειδή μας άρεσε πολύ.
Τα βιβλία είναι δωρεά του Συλλόγου Γονέων του σχολείου μας.








Βιβλία του:Το Πρωτοχρονιατικό Διαστημόπλοιο
                  Το Μαγεμένο Χωριό
                  Το Χρυσό Βουνό
                  Η Χώρα των Μαγικών Ονείρων



                   Χριστίνα Μ.Τάξη Στ'
          





                           

Ζώα υπο εξαφάνιση



  Ροζ δελφίνια  είδος  υπο εξαφάνιση ,εμφανίζονται στον       Αμαζόνιο,ΗΠΑ και Κίνα  .      
                                                                                                                                                                                                                                                            
  Έχουν το ίδιο μέγεθος με τα κανονικά δελφίνια αλλά είναι ροζ με λίγη γκρίζα απόχρωση.Έχουν τις ίδιες συνήθειες και τα ίδια χαρακτηριστικά.
   Τα ροζ δελφίνια είναι ένα είδος που έχει πολύ ζήτηση και οι κυνηγοί το σκοτώνουν παράνομα για να φτιάξουν είδη ομορφιάς,ένδυσης και υπόδησης*.Πολλές οργανώσεις προσπαθούν να το προστατέψουν αλλά τα ροζ δελφίνια μειώνονται επικίνδυνα .
Η μόλυνση των νερών των ποταμών  και η παράνομη αλιεία καταστρέφουν τους βιότοπους με αποτέλεσμα να πεθαίνουν τα δελφίνια,επειδή δε μπορούν να βρουν τροφή.
Πολλοί μύθοι κυκλοφορούν για το ροζ δελφίνι. Η λαογραφία λέει ότι τη νύχτα το ροζ δελφίνι μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο νεαρό άνδρα που ξελογιάζει τα όμορφα κορίτσια της περιοχής. Θεωρείται ότι αυτή η ιστορία βγήκε μέσα από τα χρόνια, επειδή τα γεννητικά όργανα του δελφινιού έχουν μια ομοιότητα με των ανθρώπων.Ωστόσο, αυτοί οι μύθοι προστατεύουν τα δελφίνια, μιας και το να σκοτώσει κανείς ένα ροζ δελφίνι θεωρείται γρουσουζιά και κακοτυχία για όλη του τη ζωή.





Ελπίζουμε ότι τα ροζ δελφίνια του Αμαζονίου θα συνεχίσουν να ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον και ότι αυτά τα υπέροχα πλάσματα δεν θα εξαφανιστούν ποτέ.


Σπάνιο ροζ δελφίνι
           
  *υπόδηση= ότι αφορά τα υποδήματα μας ,δηλαδή τα παπούτσια μας.               


                                                                           Χριστίνα Μ. Στ'Τάξη




                                                                                                                                                                





Εντυπώσεις από το Καρναβάλι

                                         Το καρναβάλι του"Σταυρού"
   Κάθε χρόνο  στο Σταυρό του Ν.Θεσσαλονίκης την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, γίνεται πανηγυρική εκδήλωση με άρματα να παίρνουν μέρος στην παρέλαση του Καρνάβαλου,χορούς από ντυμένους καραναβαλιστές και διάφορα άλλα . Σε αυτήν την εκδήλωση παίρνουν μέρος όλα τα σχολεία του Δήμου. Κάθε σχολείο, επιλέγει το άρμα που θα παρουσιάσει φυσικά με το ανάλογο χιουμοριστικό,σατιρικό δρώμενο του.
  Ο Σύλλογος της περιοχής, τους οργανώνει και καθορίζει την ώρα. Συνήθως ξεκινούν από την πλατεία και διασχίζουν τον κεντρικό δρόμο. Όταν ο υπεύθυνος δώσει το σήμα τα ''καρναβαλάκια'' ξεκινούν χορεύοντας και τραγουδώντας ή παιρνώντας με το αποκριάτικο άρμα τους.
   Στην πορεία, όταν η παρέλαση τελειώσει, ο κόσμος αποχωρεί και οι μαθητές πηγαίνουν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δήμου όπου     ο  Σύλλογος μοιράζει   διάφορα γλυκίσματα. 
   Είμαστε πολύ χαρούμενοι που είδαμε και ζήσαμε αυτό το υπέροχο καρναβάλι ,ευχόμαστε και του χρόνου να είμαστε συμμέτοχοι.............                                                                               


                                Αθανασία Γ. -Γεωργία  Τ. Στ'Τάξη