Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Συνταγές

Τυρόπιτα με κίτρινη κολοκύθα

Για το φύλλο
ΥΛΙΚΑ
½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 κ.σ. ξύδι
νερό χλιαρό περίπου 1 φλ. του τσαγιού και λίγο ακόμα

Για την γέμιση
ΥΛΙΚΑ
2 κ. καθαρισμένη κίτρινη κολοκύθα
2 κρεμύδια ξερά ψιλοκομμένα
¾ φλ. του ελαιόλαδο
½ φλ. του τσαγιού ρύζι γλασέ ή καρολίνα
4 αυγά
300 γρ. φέτα σε τρίμματα
½ ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε αλάτι, ελαιόλαδο και ξύδι. Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε μπολ. Κάνομε λακκούβα και λίγο-λίγο προσθέτουμε το νερό μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που δεν κολλάει στα χέρια. Χωρίζουμε τη ζύμη στα τέσσερα. Κάνουμε μπαλάκια τη ζύμη. Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30’!! Καθαρίζουμε την κολοκύθα από φλούδια, σπόρους, ίνες και την προσθέτουμε στο ελαιόλαδο, κομμένη σε φέτες. Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι και το πιπέρι και το αφήνουμε στην φωτιά για 5’-6’. Ύστερα αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει. Προσθέτουμε τα τρίμματα φέτας, τα χτυπημένα αυγά, τον άνηθο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Ανοίγουμε 4 πολύ λεπτά φύλλα. Λαδώνουμε 1 ρηχό ταψί για πίτα 32εκ. Απλώνουμε και λαδώνουμε το δεύτερο φύλλο. Μετά απλώνουμε τη γέμιση. Γυρνάμε πάνω από την πίτα τα φύλλα που προεξέχουν από τις άκρες του ταψιού. Τοποθετούμε στο ταψί, λαδωμένο, το τρίτο φύλλο και, τσαλακωμένο, το ίδιο και το τέταρτο. Τέλος ψήνουμε την πίτα στους 180oC, για περίπου 1 ώρα.
Τάξη Στ’
Χριστίνα Μίνγκο

Δεν υπάρχουν σχόλια: