Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Αγία Λυδία



 
 
<>

Η θέα από τη μονή
  Επίσκεψη στο   Τυπογραφείο

Σήμερα η Στ  'και η Ε' τάξεις  του σχολείου μας επισκέφτηκαν  το μοναστήρι της Αγίας Λυδίας στην Ασπροβάλτα όπου λειτουργεί ένα υπερσύγχρονο τυπογραφείο από το 1983 περίπου..
Φυσικά το τυπογραφείο λειτουργεί πλέον με ψηφιακά μηχανήματα,όμως η περιήγηση μας ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα,ιδιαίτερα μας άρεσε το τελευταίο μέρος όπου οι καλόγριες κολλούσαν το σκληρό εξώφυλλο, μια ιδιαίτερη δουλειά με μεράκι και πολύ λεπτομέρεια.Οι μοναχές μας ενημέρωσαν ότι το τυπογραφείο είναι το κύριο έσοδο της μονής αφού εκδίδει κυρίως πανεπιστημιακά συγγράμματα και θρησκευτικά βιβλία.

Λίγα λόγια
Στο μοναστήρι υπάρχει εκτός από το τυπογραφείο  ο Ναός το αρχονταρίκι ,μια σύγχρονη κατασκήνωση η "Χαρά των Παιδιών" πλήρως ανακαινισμένη από το 2000 και μετά,επίσης διαθέτουν και Ραδιοφωνικό σταθμό από το 1993,καθώς και ένα περιοδικό την "Αγία Λυδία"


  Η Αγία Λυδία η Φιλιππησία αγία της Ορθόδοξης και της Καθολικής εκκλησίας,έμπορος από τα Θυάτειρα που πουλούσε πορφύρα,η πρώτη Ευρωπαία Χριστιανή που κατηχήκε και βαπτίστηκε 
στις όχθες του ποταμού Ζυγάκτη στους Φιλίππους
της Μακεδονίας από τον Απόστολο Παύλο. Η μνήμη της γιορτάζεται στις 20 Μαΐου.






 Εδώ γίνεται το κόψιμο της σελίδας από 16 μέχρι 62 φύλλα για να είναι στην τελική τους μορφή ανάλογα το μέγεθος που θέλουμε.




 Το έντυπο έρχεται από τον υπολογιστή και μετά σε ένα τσίγκο -λαμαρίνα περνάει από το μηχάνημα για να εκτυπωθεί,αφού πάρει τα βασικά χρώματα.Εκτυπώνει σε 1 ώρα περίπου   16.000 σελίδες.
 Βιβλίο σε  τελική μορφή






Εδώ μπαίνει το εξώφυλλο, να παρατηρήσουμε ότι τα βιβλία ήταν βιβλιoδετημένα με κλωστή όπως παλιά και όχι με κόλλα για να αντέχουν περισσότερο. 




Οι μοναχές πριν το τελικό στάδιο κολλούν στο εξώφυλλο τα φύλλα που βλέπουμε πάντα κενά στα βιβλία.
Συντακτική
Ομάδα μαθητών της Στ'

Δεν υπάρχουν σχόλια: