Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Πασχαλινά έθιμα Μακεδονία

                                                                  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ


Στη Θάσο στην Κοινότητα Λιμεναρίων διατηρείται το πανάρχαιο έθιμο Για βρέξ' Απρίλη μ'που  γιορτάζεται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα.Χορεύουν δημοτικούς χορούς συγκροτήματα απ'όλη την Ελλάδα.

  Στην Ιερισσό της Χαλκιδικής το σημαντικότερο Πασχαλινό έθιμο είναι ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΥ ΝΙΟΥ Τ'ΑΛΩΝΙ.Γιορτάζεται την Τρίτη ημέρα του Πάσχα,στην ομώνυμη τοποθεσία πάνω στους λόφους.
Μετά την επιμνημόσυνη δέηση  και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας,οι γεροντότεροι αρχίζουν τον χορό.Σιγά-σιγά πιάνονται όλοι οι κάτοικοι και πολλές φορές ο χορός έχει μήκος τετρακόσια μέτρα.Τραγουδούν και χορεύουν όλα τα Πασχαλινά τραγούδια και τελειώνουν με τον ΚΑΓΚΕΛΕΥΤΟ χορό,πού είναι η αναπαράσταση της σφαγής 400 Ιερισσιωτών από τους
Τούρκους,κατά την επανάσταση του 1821.Ο χορός περνά κάτω από δάφνινη αψίδα
όπου υπάρχουν δύο παλικάρια με υψωμένα σπαθιά.Ο χορός στη μέση περίπου του τραγουδιού
διπλώνεται στα δύο με τους χορευτές να περνούν ο ένας απέναντι από τον άλλο για τον τελευταίο
χαιρετισμό.

     Κατά την διάρκεια της γιορτής μοιράζονται σε όλους,καφές που βράζει σε μεγάλο καζάνι,τσουρέκια και αυγά.Ο χορός επαναλαμβάνεται το απόγευμα στην κεντρική
πλατεία του χωριού.

    Στο Λιτόχωρο την Μ.Πέμπτη,το βράδυ,στολίζονται οι επιτάφιοι που φτιάχνονται από ανύπαντρες
κοπέλες,που όλη την Σαρακοστή φτιάχνουν λουλούδια από ύφασμα. Την Μ.Παρασκευή το βράδυ γίνεται στο παζάρι η συνάντηση των Επιταφίων που συνοδεύονται από χορωδίες Λιτοχωριτών, δημιουργώντας ένα εκπληκτικό θέμα. 
                 Ρομίνα-Δημήτρης Γ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: