Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Απειλούμενα είδη

 Απειλούμενα είδη ,άμεση εξαφάνιση!!!!Ο Βασιλαετός είναι  ο σπανιότερος αετός της Ελλάδας και ένα από τα σπανιότερα αρπακτικά πουλιά των χωρών της Μεσογείου σπάνιο είδος που η Ελλάδα  έχει την τιμή να φιλοξενεί.Σύμφωνα με ιστορικές πηγές ,ο επιβλητικός βασιλαετός έχει  ισχυρή παρουσία στον Έβρο πριν από 50 χρόνια περίπου όπου και κατοικεί στο Δάσος Δαδιάς .Τρέφεται με τρωκτικά, ερπετά και άλλα μικρά ζώα, που πιάνει με τα δυνατά νύχια και το ράμφος του.
Κάθε ζευγάρι γεννά 2-3 αυγά. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας υπάρχουν 10 ζευγάρια βασιλαετών, 6 από αυτά στα δάση της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Συνολικά στο κόσμο έχουν βρεθεί 600 με 900 ζευγάρια. Η δραματική μείωση του αριθμού αυτών των πανέμορφων και τόσο χρήσιμων πουλιών, οφείλεται στο παράνομο κυνήγι, στα γεωργικά δηλητήρια και στη συρρίκνωση των δασών.

Έχει ύψος 78-85 εκ. και είναι ένας από τους πιο σπάνιους αετούς της Ελλάδος. Κινδυνεύει άμεσα να εξαφανιστεί. Φωλιάζει σε δέντρα, πάντα σε χαμηλό υψόμετρο , συχνά στην περιφέρεια μεγάλων υγρότοπων και τρέφεται κυρίως με μικρά θηλαστικά.


Παρόλα αυτά,λόγω της μείωσης των πεδινών βοσκοτόπων και της μετατροπής τους σε αγροτικές καλλιέργειες μειώθηκε και η διαθεσιμότητα του Βασιλαετού,όποτε σταμάτησε και να φωλιάζει στην περιοχή από το 1992 κι έπειτα.
          Γιώργος Ασεμής Στ Τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: