Κυριακή, 20 Μαΐου 2012

Όξινη βροχή

          '' Οι περισσότεροι ακούμε <<όξινη βροχή>> και νομίζουμε ότι ξέρουμε τι είναι! Όταν όμως μας ρωτήσουνε τι είναι, δεν ξέρουμε ποια είναι η απάντηση, ή τουλάχιστον δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε. Εμείς στο μάθημα της Φυσικής, με τη βοήθεια της δασκάλας μας, το ανακαλύψαμε,το εξηγήσαμε και γι' αυτό σκέφτηκα να το αναφέρω και σε εσάς! ''

   Όξινη βροχή ονομάζεται το φαινόμενο των ασυνήθιστα όξινων μετεωρολογικών κατακρημνισμάτων, όπως π.χ. βροχή, χαλάζι, χιόνι, ομίχλη, πάχνη, ακόμη και ξηρή σκόνη. Η λέξη   «ασυνήθιστα» χρησιμοποιείται, γιατί συνήθως και η γήινη βροχή έχει όξινο ''χαρακτήρα''. Είναι ένας όρος ετυμολογικά που αναφέρεται σε όξινο περιεχόμενο της βροχής . Αν  το αποσταγμένο νερό, έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα διαλύει διοξείδιο του άνθρακα , που είναι από τα φυσικά συστατικά της ατμόσφαιρας της Γης, με αποτέλεσμα το σχηματισμό ανθρακικό οξύ.
   H όξινη βροχή επιφέρει καταστροφικά αποτελέσματα κυρίως σε οικοσυστήματα (σκοτώνοντας διάφορες μορφές ζωής), καλλιέργειες, πολιτιστικά μνημεία , αλλά και στα οικιστικά οικοσυστήματα, διαβρώνοντας ιστορικά μνημεία, προκαλώντας ζημίες σε κτίρια και οχήματα, ωστόσο και την ανθρώπινη υγεία.
   Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει αυτό το φαινόμενο και έχουν ανακαλύψει ότι είναι ακόμη ένας ''φόβος'' καρκίνου .

                                                                                              Αθανασία Γ. Στ Τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: