Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Βίνσεντ βαν Γκογκ

      << Η αιτία που σκέφτηκα να γράψω για αυτόν τον ζωγράφο, είναι γιατί πιστεύω ότι η ΄΄φήμη΄΄ του , άρχισε να εξαπλώνεται τα σημερινά χρόνια. >>Εμείς τον ανακαλύψαμε όταν κάναμε Γεωγραφία.


      Ο Βίνσεντ βαν Γκογκ, ήταν Ολλανδός ζωγράφος. Όσο ζούσε, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Ωστόσο, μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε πολύ γρήγορα και σήμερα αναγνωρίζεται ως ένας από τους σημαντικότερους ζωγράφους όλων των εποχών.
       Γεννήθηκε στο ολλανδικό χωριό Ζούντερτ. Σε ηλικία 16 ετών και αφού είχε ήδη καταπιαστεί χωρίς επιτυχία με αρκετά επαγγέλματα, αποφάσισε να  ασχοληθεί  για ένα διάστημα με το εμπόριο έργων τέχνης, στην εταιρεία Goupilator & Company. Το 1880, σε ηλικία 27 ετών, ξεκίνησε να παρακολουθεί τα πρώτα του μαθήματα ζωγραφικής. Τα επόμενα χρόνια, αρχίζει να δημιουργεί έργα κυρίως επηρεασμένα από τη ζωγραφική του Ζαν Φρανσουά Μιλλέ.
      Το χειμώνα του 1885, παρακολουθεί μαθήματα στην Ακαδημία της Αντβέρπης, τα οποία διακόπτονται πολύ σύντομα.  Παρά το γεγονός αυτό, ο βαν Γκογκ προλαβαίνει να έρθει σε επαφή με την ιαπωνική τέχνη, από την οποία και δανείζεται στοιχεία ή πολλές φορές μιμείται την τεχνοτροπία της.
       Το 1889 εισάγεται στο ψυχιατρικό κέντρο του μοναστηριού του Αγίου Παύλου στον Σαιν Ρεμύ, όπου και παραμένει συνολικά για ένα περίπου χρόνο πάσχοντας από κατάθλιψη. Κατά την παραμονή του εκεί, συνεχίζει να ζωγραφίζει. Τον Μάιο  του 1890  εγκαταλείπει την ψυχιατρική κλινική και ζει για λίγο σε μία περιοχή κοντά στο Παρίσι, όπου παρακολουθείται από τον γιατρό Πωλ Γκασέ.
      Τον Ιούλιο του 1890 τα  συμπτώματα της κατάθλιψης εξαπλώνονται επικίνδυνα. Πέθανε στις 29 Ιουλίου (1890) από αυτοκτονία.
      Μετά το θάνατό του, η φήμη του εξαπλώθηκε ραγδαία και τα έργα τέχνης του, απέκτησαν μεγάλη αξία!

  

Ένα από τα σπουδαία έργα του.

                                   

                                                                                          

                                                                                                                           Αθανασία Γ. Στ Τάξη

Δεν υπάρχουν σχόλια: